Vojvođanska turneja Hvarskog pučkog kazališta

Objavljeno: 03.12.2009. Pregleda: 44

«Naše poslanje jest 'Hrvat Hrvatu', prenijeti i očuvati jezično i kulturno bogatstvo i baštinu», istaknuo je Vice Zaninović, predsjednik Hvarskog pučkog kazališta, koje je u okviru svoje turneje po Vojvodini gostovalo i u Subotici u HKC «Bunjevačko kolo». Oni su u petak izveli predstavu «Ribanje i ribarsko prigovaranje» Petra Hektorovića.

Jezik koji se može čuti u predstavi je pravi književni hrvatski jezik, kaže Vice Zaninović.

«To je najhrvatskiji jezik i sve što se od tada do danas izmijenilo bilo je to zahvaljujući raznim devijacijama i utjecajima. Dobro ste rekli, taj jezik nije lako razumjeti, no ako se čovjek usredotoči i razumije poantu to je sasvim dovoljno da se doživi predstava uz odgovarajući ugođaj. Čuti taj hrvatski jezik kojim je Hektorović prije 500 godina pisao poseban je doživljaj i bogatstvo kojim se mi osobito ponosimo.»

Ono što treba podcrtati jest da Hvarsko pučko kazalište gaji autohtonu, domaću književnost.

hvarsko kazaliste 2«Hvarsko pučko kazalište obitava u mikro-lokaciji gdje je nastala hrvatska renesansa, predvođena Benetovićem, Gazarovićem, Lucićem, Hektorovićem i drugim suvremenicima.» Koliko je autohtona književnost prihvaćena u Hvaru govori i profil članova Hvarskog pučkog kazališta.

«Naši članovi su građani grada Hvara, profesori, doktori, liječnici, hotelijeri, umirovljenici, studenti, đaci i mnogi drugi naši sugrađani.» Njihov rad podupire Republika Hrvatska, lokalni proračun kao i veći broj sponzora. Dosadašnje turneje odvele su ih diljem Europe, a prošle su godine gostovali u Južnoj Americi. Daljnji su im planovi Sjeverna Amerika i Australija, dodaje Zaninović.

hvarsko pucko kazalisteU sklopu boravka u Subotici, umjetnici Hvarskoga pučkog kazališta izveli su u subotu u Franjevačkoj crkvi igrokaz «Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika».

Zapis predstave datira iz 15. stoljeća i najstariji je dramski tekst napisan na hrvatskom jeziku. Predstava se, u režiji preminulog Hvaranina Marina Carića, bez većih prekida izvodi od 1970., pri čemu je do sada izvedena gotovo dvjesto puta.

 

Preuzeto s internetskih stranica Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima