U Sonti održana međunarodna manifestacija 17. „Šokačko veče“

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 37

Sokacko vece 2018 SontaU petak, 23. studenoga 2018., više od 200 gledatelja i uzvanika uživalo je u dvosatnom programu Šokačke večeri, sedamnaeste zaredom. Uživali su u programu folkloraca i tamburaša iz Sonte, Jakšića i Sarvaša, a vrlo burno su pozdravili i pobjednicu natječaja za najljepšu neobjavljenu pjesmu pisanu šokačkom ikavicom, sumještanku, književnicu Ružu Silađev. Organizator manifestacije bila je Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija, pokrovitelji Hrvatsko nacionalno vijeće, Općina Apatin, MZ Sonta i LD Fazan, a medijski pokrovitelji NIU Hrvatska riječ i Novi glas komune Apatin.

Protokolarni dio                                           

Na krunskoj manifestaciji folklornih tradicija, tambure i starinske ikavice Šokadija iz Sonte, održanoj  u velikoj dvorani Doma kulture, sudjelovali su, osim članova folklornih sekcija Šokadije, djece i odraslih i gosti večeri, HKUD Slavonija iz Jakšića i KUD Sarvaš iz Sarvaša (Hrvatska), te OKUD Ivo Lola Ribar iz Sonte. Tijekom večeri proglašena je pobjednička pjesma s natječaja Za lipu ričMeđ svojima. Javno ju je pročitala autorica Ruža Silađev. Manifestaciju je otvorila mješovita pjevačka skupina domaćina i gostiju iz Sarvaša izvedbom svečane pjesme Šokadija. Ova svojevrsna himna KPZH-a Šokadija, a kasnije i svih udruga podunavskih Šokaca, nastala je 2008. godine, kad je Sonćanka Božana Vidaković, rođena Tomašev, uglazbila vlastiti tekst. Za početak, mlada voditeljica Maja Andrašić najavila je predsjednika Šokadije prof. Zvonka Tadijana, koji je toplim riječima dobrodošlice pozdravio uzvanike i publiku. 

„Kako godine prolaze, sve nas je manje. Uvijek sam tvrdio da Šokačko veče gleda oko 10 posto žitelja Sonte, a večerašnji broj nazočnih samo je potvrda toga. Svi znate da je isključivi cilj ove manifestacije očuvanje naše bogate tradicije, kako etnološke, tako i jezične, što sve skupa tvori i čuva naš identitet na ovim prostorima“, rekao je među ostalim prof. Tadijan, a potom su nazočne pozdravili konzul prvog razreda Generalnog konzulata RH u Subotici Mihael Tomšić i zamjenica predsjednika Općine Apatin Dubravka Korać. 

Program

Kulturno-umjetnički program otvorila su djeca domaćina spletom šokačkih pjesama i plesova u koreografiji Svetlane Zec. Po izlasku Šokadijinog postava odraslih, spoj mladosti i iskustva pokazao je sve čari starinskih plesova i pjesama u koreografiji Ljiljane Tadijan, a osobito sjaj i ljepotu starinskih nošnji sonćanskih Šokaca, u koje su folklorci bili odjeveni. Gosti iz Sarvaša, djeca i odrasli KUD-a Sarvaš, svojim nastupom su odali svojevrsno priznanje domaćinima. Naime, selo Sarvaš je prije Drugog svjetskog rata naseljavalo pretežito švapsko stanovništvo. Odlaskom većine mještana s njemačkom vojskom, izgubila se i dotadašnja tradicija mjesta. Stoga je ovo društvo odlučilo preuzeti tradiciju najbližih šokačkih sela, Aljmaša i Sonte. Gosti iz Jakšića, mjesta na obroncima Papuka, HKUD Slavonija, u dva izlaska na scenu predstavili su se svojim živopisnim koreografijama, s kojima su obišli veći broj europskih zemalja. Ne može se ne osvrnuti i na odličan nastup folkloraca sonćanskog OKUD-a Ivo Lola Ribar, koji su svojom dinamičnom izvedbom bunjevačkih plesova oduševili gledatelje. 
Domaćini su svim zaslužnim za uspješnu organizaciju i izvedbu ovogodišnje Šokačke večeri dodijelili priznanja, a za uzvanike i sudionike programa priredili prigodni domjenak.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima