U Subotici gostovao osječki HNK s predstavom „Hotel 'Slobodan promet'“

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 42

HNK Osijek  SU2013Kazališni komad „Hotel 'Slobodan promet'“ legendarnog francuskog majstora burleske Georgesa Feydeaua praizveden je u pariškom Theatre des Nouveautes još davne 1894. godine, a gotovo 120 godina kasnije zahvaljujući gostovanju dramskog ansambla osječkog Hrvatskog narodnog kazališta subotička je publika imala zadovoljstvo nasmijati se do suza situacijama koje se nisu nimalo promijenile u suvremenom svijetu XXI. stoljeća. Genijalnost komičnog predočavanja nepromjenljive malograđanštine, u ovoj obradi izvornog teksta kontekstualizirane u osječkoj stvarnosti dviju obitelji (Lozice i Karić) dugogodišnjom bračnom kolotečinom nezadovoljnih muževa i njihovih žena, i uvijek intrigantni trenutak potencijalne prijevare (ovoga puta samo u pokušaju) rezultirali su kazališnim komadom iznimno tempirane svevremenske teme.

Glavni lik Šima Lozica (Aleksandar Bogdanović), iako se boji poprilično oštre supruge Đurđe (Ivana Soldo-Čabraja), potajno mašta o svojoj atraktivnoj kumi Mandi (Jelena Perčin) i unatoč kumstvu s njezinim suprugom Đukom Karićem (Vladimir Tintor) uspijeva je nagovoriti na zajednički odlazak u Hotel „Slobodni promet“, ugostiteljski objekt specijaliziran za preljubničko seksualne izvanbračne izlete. Stjecajem okolnosti Mandin suprug je iste noći na službenom očevidu utvrđivanja postojanja duhova u spomenutom hotelu. Baš kao i kapetan fregate Dmitar Zvonimir (Miroslav Čabraja) skupa sa svoje tri kćeri, te Šimin nećak Aurelije (Duško Modrinić) koji skupa s njihovom sobaricom (Anita Schmidt) tek upoznaje svijet seksualnosti.

Intendant HNK Osijek posjetio ZKVH
Intendant HNK Osijek Božidar Šnajder 9. studenoga 2013. godine posjetio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. „Bilo je riječi o kazalištu u prostoru kulture vojvođanskih Hrvata, te o mogućoj suradnji da se taj prostor unaprijedi. Konkretno je dogovoreno da će izaslanstvo hrvatske zajednice posjetiti osječki HNK, Grad Osijel Županiju i Umjetnički akademiju u Osijeku, kako bi se vidjelo što pojedine institucije iz Hrvatske mogu ponuditi kao pomoć u razvoju kazališne prakse u vojvođanskih Hrvata“, rekao je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

Vještom autorskom kreacijom opće zabune, radnja cijele priče se okreće u klasični urnebesno-komični zaplet, u kojemu glavni krivci uspijevaju preokrenuti cijelu stvar u svoju korist. Naravno, uz mnogo smjehotresnih situacija kreiranih na suvremenim okvirima života u raljama konzumerijskog društva, kroničnog nezadovoljstva životnim partnerima, forsirane želje dokazivanja muškosti, pa sve do Sulejmana Veličanstvenoga, kao neizbježnog life motiva života zasnovanog na pasioniranom praćenju televizijskih sapunica. Poseban ton cijeloj predstavi daju šefica hotelske recepcije (Petra Blašković) i hotelski sluga Joza (Aljoša Čepl) koji u stankama između činova pjevajući lascivne songove prizivaju formu vodvilja, glazbeno-scenske vrste kojoj ova urnebesna komedija također pripada sa svojim glazbenim brojevima.

Petominutni bis na koncu ove odlično odigrane predstave najbolje je ilustrirao glad subotičke kazališne publike za vedrim komadima koji na komičan način ukazuju na ljudske slabosti. U životu na rubu tragikomike, smijeh je gotovo iščeznuo, ali zahvaljujući gostovanju osječkog HNK vratio se, barem na kratko, na lica svih koji su u subotu 9. studenoga 2013. godine imali stolac u dupkom ispunjenom gledalištu kazališne scene Jadran.

Tekst: D. Prćić
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima