U Subotici upriličeno stručno usavršavanje iz područja jezikoslovlja

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 39

Seminar-jezik2013-sU organizaciji Koordinacije hrvatske nastave u Republici Hrvatskoj 8. studenoga 2013. godine organiziran je seminar za nastavnike s temama iz područja jezikoslovlja. Seminar je održan u multimedijalnoj dvorani Gimanzije „Svetozar Marković“ u Subotici i okupio je pedesetak nastavnika.

Cilj seminara je bilo stručno usavršavanje nastavnog kadra, a predavanja su održali dr. sc. Tomislav Ćužić na temu „Pravopisne razlike – hrvatski, srpski, bosanski u procesu jezične restandardizacije“, dr. sc. Krešimir Mićanović na temu „Jezik i identitet“, te dr. sc. Tatjana Pišković na temu „Feministički otpor rodnoj asimetriji u jeziku i jezikoslovlju“. Seminar je održan potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Republike Hrvatske.

„Smatram da je seminar uspio u prvom redu zbog dobrog odziva kolega, što je značajno jer su pokazali interes za seminar koji se ne boduje. To je pokazatelj i da su teme bile zanimljive, a razgovori s kolegama nakon seminara pokazali su kako su nova saznanja primjenjiva u praksi“, rekla je za Hrvatsku riječ koordinatorica hrvatske nastave u Republici Srbiji Marina Balažev.

„Od velikog je značaja da su profesori, ne samo oni koji predaju u nastavi na hrvatskom jeziku nego i drugi kolege koji su bili pozvani i u prilici doći, čuju izlaganja ovako kvalitetnih profesora iz Hrvatske. S ovom praksom planiramo nastaviti već na proljeće. Ukoliko sve bude išlo po planu, imat ćemo sličan seminar s novim temama koje se također tiču jezika, jezičnih standarda i identiteta i koje su primjenjive u nastavi“, dodaje ona.

Profesori iz Republike Hrvatske su sutradan, 9. studenoga, boravili u posjetu Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata gdje su razgovarali s ravnateljem ove ustanove Tomislavom Žigmanovim. „Bilo je riječi o djelovanju Zavoda, te o stanju i prilikama u području znanosti, napose onom dijelu koji se tiče jezikoslovlja, kao i o očekivanjima hrvatske zajednice u Vojvodini od jezikoslovaca u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o sudjelovanju Hrvata iz Vojvodine na Slavističkom kongresu koji će biti održan iduće godine u Vinkovcima i Vukovaru, te o daljnjem sudjelovanju studenata iz Vojvodine na Slavističkoj školi u Dubrovniku“, rekao je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima