U Subotici održan VIII. HosanaFest

Objavljeno: 03.10.2013. Pregleda: 42

HosanaFest2013-pobjedniciPobjedničku pjesmu HosanaFesta 2013., koja jasno poručuje „Ti si naš Bog, naša nada, naša ljubav, naša istina!“ izveli su mladi iz Osijeka – VIS „Familias“. Osmi po redu HosanaFest pod sloganom „Vjera te tvoja spasila“ održan je 22. rujna 2013. godine, u Dvorani sportova u Subotici, a dodijeljeno je pet nagrada. Prvu i glavu nagradu, koju dodjeljuju sami izvođači među sobom, kako je već rečeno, primili su mladi iz skupine „Familias“ iz Osijeka.

Nagrada stručnoga žirija pripala je VIS-u „Imakulata“ iz Gromiljaka kraj Sarajeva za pjesmu „Otisci u pijesku“, dok je publika putem SMS glasovanja za najbolju skladbu odabrala pjesmu „Otvori Mu svoje srce“ koju je izvela skupina „Križ života“ iz Osijeka.

HosanaFest2013-MarinaGabric Marina Gabrić nagrađena je za najbolji tekst, za pjesmu „Croce d’amore“, koju je izveo VIS „Apostola Radio Marije“ iz Subotice. Štićenici Humanitarno – terapijske zajednice za pomoć ovisnicima „Hosana“ svoju su nagradu dali Tajani Šarić iz Zagreba koja je nastupila s pjesmom „U Tvom ćemo znaku pobijediti“.

Kao i svake godine do sada, na HosanaFestu je nezaobilazna scenografija koja je uvijek posebna i vezana za slogan susreta, konkretno ovoga puta za Godinu vjere u kojoj se još uvijek nalazimo. Improvizirana barka (bina) prevezla je svih 15 skladbi i brojne izvođače do samoga cilja – slaviti Gospodina pjesmom. Voditelji programa bili su Bernardica Vojnić Mijatov i Petar Pifat.

Sudionici Hosanafesta 2013:
Naša si pjesma – „Damjan“ Vukovar, Tvoj me križ čuva – Ljubo Vuković i Davor Terzić (Zagreb i Rovinj), Ti si naš Bog – „Familias“ (Osijek), Croce d’Amore – „Apostoli Radio Marije“ (Subotica), Dok nebo ‘jubi zemlju – Dalija Grahovac Fedešin (Zagreb), Biti čovjek – „Sliryc 33“ (Dugo Selo), Otisci u pijesku – „Imakulata“ (Gromiljak-Sarajevo), Tvoje riječi živjeti – Ana Ivanković Radak (Subotica), Krist nad svime vlada – „Tobija“ (Zagreb), Pogled ljubavi – „Matheus“ (Bizovac-Osijek), Blues posrnulih – „Novo Nebo“ (Zenica), U Tvom ćemo znaku pobijediti – Tajana Šarić (Zagreb), Usliši mi molitve – Antonia Perak (Zagreb), Otvori Mu svoje srce – „Križ života“ (Osijek) i Bože moj, vodi me – Leonora i Juraj Suđi (Selenča-Bač).

HosanaFest2013-ImakulataU razgovoru s predsjednikom organizacijskog odbora HosanaFesta i idejnim tvorcem ovoga festivala vlč. Marinkom Stantićem, doznali smo kako je na festival prijavljeno 28 pjesama.

„Mislim da broj prijavljenih pjesama dovoljno govori o zainteresiranosti za ovaj festival. Pobjednici su iz Osijeka i imamo lijepu poruku u Godini vjere ‘Ti si naš Bog’. Budući da pratim evo osam godina broj sudionika, mogu reći kako ove godine brojčano imamo najviše sudionika, njih 139, što je rekordno. Ove smo godine imali sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno iz Vojvodine. Istina, malo se slabije javljaju sastavi iz Vojvodine, ali nekako mislim da će kvaliteta organizacije privući mlade“, kazao je Stantić.

HosanaFest2013-TajanaSaricU subotu, 21. rujna 2013., mladi su po dolasku u Suboticu imali i kratku duhovnu pripravu za HosanaFest, koja je održana u Zajednici „Hosana“ u Starom Žedniku.

„Bilo je to predivno duhovno poslijepodne, jer su svi sudionici imali priliku biti na jednoj emocionalnoj svijesti kontroliranja osjećaja. Radionica se sastojala iz triju dijelova: prvi dio je bio na razini psihologije, kada smo otkrivali svoje osjećaje koji su možda potisnuti. Drugi dio je bio upoznavanje s načinima kako se ti osjećaji mogu potisnuti na pogrešna način (kroz drogu, alkohol...). U trećem dijelu je svjedočio bivši štićenik ‘Hosane’, koji je govorio o životu u zajednici, te je na taj način upozorio mlade na opasnost, gdje je on skrenuo i kako je došao na put izlaska iz svega toga“, pojasnio je vlč. Marinko Stantić.

HosanaFest2013-KrizZivotaSusret u Zajednici „Hosana“ završio je euharistijskim slavljem.

HosanaFest je humanitarnog karaktera, te sav prikupljen novac od ulaznica i prodaje CD-a ide za potrebe štićenika Zajednice.

Dodjela nagrada je ipak najvažnija samim izvođačima, osobito što glavnu nagradu mladi dodjeljuju međusobno. Za vrijeme glasovanja nazočnu publiku zabavljao je tamburaški sastava „Zlatni zvuci“ iz Sombora koji su se također predstavili duhovnom glazbom.

Tekst: Ž. Vukov

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima