Održana međunarodna likovna kolonija „Sonta 2013.“

Objavljeno: 03.10.2013. Pregleda: 36

Kolonija Sonta2013-mNa obali Dunava, u prekrasnom ozračju vikend naselja „Staklara“, sedmi put zaredom održana je Međunarodna likovna kolonija „Sonta 2013.“. Organizatori, članovi likovne sekcije KPZH „Šokadija“ iz Sonte okupili su slikare iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije. Na samom rubu Vojvodine, s prekrasnim pogledom na jesenski kolorit Dunava i blagom, jutarnjom izmaglicom okupanih rubnih šuma Hrvatske, okupili su se sudionici kolonije: László Kelcs iz Beča, Ildikó Monus iz Segedina, Ana Tudor s Hvara, Josip Dekan iz Belog Manastira, Emil Jakšić i Milan Milić Jagodinski iz Novog Sada, Ruža Tumbas, Cilika Dulić Kasiba i Sofija Čović iz Subotice, Bojan Šimunović iz Apatina, te domaćini Svetlana Zec, Bara Dobraš i Stipan Lukić.

Po prvi put u radu kolonije sudjelovala su i djeca, polaznici „Šokadijine“ male škole slikanja. Jutarnju svježinu ubrzo je ublažila topla dobrodošlica predsjednika „Šokadije“ Zvonka Tadijana. Uslijedila je tradicionalna zdravica i isto tako tradicionalni doručak u prirodi. Uz delicije s vatre u aranžmanu Stanka Klecina i njegove ekipe, oko se otimalo i za mediteranskom korpom Ane Tudor. Poslije ove okrepe umjetnici su pošli za svojim muzama.

Druženje je nastavljeno u prostoru Šokačkog doma u Sonti, uz već postavljenu izložbu slika nastalih toga dana na Dunavu. Kako je u zdravičarskom tonu kolonija na Dunavu otvorena, tako je i riječima zahvale izrečenim u smiraj dana najavljen i skori rastanak novih-starih prijatelja.

Predsjednik Hrvatske likovne udruge „CroArt“ Josip Horvat zahvalio je domaćinima za sve što su umjetnicima pružili i uručio im dar svoje udruge – rad akademskog slikara Dubravka Mokrovića iz Zagreba, kao i sliku subotičke slikarice Katarine Mandić, podrijetlom iz Sonte.

Na stolu su se potom našli kotlići s podunavskom delicijom – ribljim paprikašom i mali dodatak u vidu ribe pržene u kotliću. I za kraj, na veliko zadovoljstvo umjetnika, blagdan za sva osjetila upotpunili su članovi tamburaškog sastava KPZH „Šokadija“.

Tekst i fotografija: I. Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima