U Subotici održano Veliko prelo 2014.

Objavljeno: 19.02.2014. Pregleda: 49

veliko prelo2014-0Ljepota pokladnih običaja i nakon 135 godina od prvog Velikog prela okupila je brojne ljubitelje tradicije. Veliko prelo 2014. održano je 1. veljače 2014. godine, u dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici. Organizacijskom odboru Velikog prela 2014. iz HKC-a „Bunjevačko kolo“ ove godine pridružila se i subotička župa sv. Roka.

Veliko prelo se, kao javna manifestacija, prvi put održalo u okviru Pučke kasine, nedugo nakon njenog osnutka na Marin, 2. veljače 1879. godine, u ondašnjem hotelu „Pešta“. Za tu prigodu napisana je prva preljska pjesma „Kolo igra, tamburica svira“, koju je spjevao Nikola Kujundžić, a uglazbio Stipan Mukić. Ove godine otpjevala ju je Antonija Piuković uz pratnju dvaju ansambala „Hajo“ i „Ravnica“, koji su cijelu večer zabavljali oko 400 gostiju.

Prela su se prvobitno održavala i razvijala u okrilju obitelji i to na više različitih načina. Od 1879. godine pa sve do početka Prvog svjetskog rata prelo se održavalo svake godine. Stjecajem povijesnih i društvenih prilika nit tradicije kidala se nekoliko puta, te je 1990. godine, u novim uvjetima, tradicija ponovno obnovljena. Kako bi se nazočni prisjetili tradicije i upotpunili ugođaj, etno sobu ili, kako je mnogi zovu, „živu sliku“ pripremio je i obogatio detaljima iz osobne kolekcije Grgo Piuković.

veliko prelo2014-1Mladi folkloraši HKC-a „Bunjevačko kolo“ odigrali su stare bunjevačke igre u pratnji ansambla HKC-a i potakli i druge na ples, kojeg na ovogodišnjem prelu nije nedostajalo. Istu večer proglašena je i najbolja preljska pjesma pisana namjenski za ovogodišnje Veliko prelo. Na natječaj je poslano 12 pjesama, a po mišljenju žirija III. nagradu dobila je pjesma pod nazivom „Želja preljske noći“ autorice Željke Zelić. Drugo mjesto pripalo je s. Blaženki Rudić s pjesmom „Od Marina do Marina“, dok je za najbolju preljsku pjesmu proglašena pjesma Tomislava Žigmanova „Žamor prela život zimi goni“.

veliko prelo2014-2Nazočne je goste u ime domaćina pozdravila predsjednica OO „Velikog prela“ 2014. Ružica Šimić, dok je prelo otvorio gradonačelnik Subotice Jenő Maglai rekavši: „Vama, kao nacionalnoj zajednici koja čuva svoju tradiciju i običaje, poručio bih da budućnost ima svaka zajednica koja pamti svoju povijest, čuva svoje običaje i tradiciju. Običaje koje su vaši preci čuvali i njegovali, vaši unuci i praunuci trebaju i sačuvati. U tom smislu bih poželio Hrvatskom kulturnom centru da još dugo godina čuva ovaj običaj, i iz godine u godinu organizira ovu manifestaciju, jer smatram da ona jača vašu zajednicu. S druge strane, od izuzetnog značaja je i druženje onih ljudi koji drže do svoje zajednice i do svojih običaja“ rekao je Maglai.

Izbor najljepše prelje je običaj novijeg datuma, no postao je sastavni dio Velikog prela. Za „Najlipšu prelju“ izabrana je Vesna Letić, prva pratilja je Marija Sekereš, a titula druge pratilje pripala je Nini Brčić Kostić.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima