U Subotici predstavljena knjiga Vojislava Sekelja „Životopis jedne sjene“

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 39

Predstavljanje SekeljSU2014Predstavljanje najnovije knjige Vojislava Sekelja „Životopis jedne sjene“, koja je objavljena 2013. godine u nakladi NIU „Hrvatska riječ“, održano je 6. lipnja 2014. godine, u subotičkoj Gradskoj knjižnici. Riječ je o knjizi pjesama pisanoj suvremenim senzibilitetom u kojoj autor promišlja o vlastitom životu, ali i o pojedinim društvenim pitanjima.

Vršitelj dužnosti urednika naklade NIU „Hrvatska riječ“ Zvonko Sarić kazao je kako, koristeći koncept sjene u književnosti, Vojislav Sekelj propituje i odnos između svjesne namjere pjesnika i nesvjesnih sadržaja svijesti. „Tako Sekelj, otimajući se jednostavnim pokušajima interpretacije, propituje i egzistencijalne, društveno-povijesne i znanstveno-spoznajne proturječnosti spram estetske funkcije kulture, ne povinujući se konvencijama i mitovima zatečene kulture, nudeći drugačiji koncept umjetničkog očitovanja. Pjesme Vojislava Sekelja prenose vjerodostojnu psihičku dinamiku i tako djeluju na čitatelje. Knjiga ‘Životopis jedne sjene’ je izazov da i čitatelji promišljaju i o svojim sjenama i kolektivnim sjenama, asocijativnim slijedom tijekom čitateljskog iskustva“, kazao je Sarić.

Sekelj Zivotopis jedne sjeneKnjiževnik Tomislav Žigmanov ocijenio je kako je izbor teme kojom se knjiga bavi odraz duboke egzistencijalne samotnosti suvremenog čovjeka, a ne pjesnikova kaprica. „Stoga su njegove pjesme neka vrsta solilokvija, razgovora sa samim sobom. One progovaraju o samoći kao vapaju, kao stanju i biti današnjega čovjeka. On može biti u odnosima ‘chata’, SMS-a, ‘maila’, komunikacije s drugima, ali svijet je toliko ozidan različitim nerazumijevanjima, sebičnostima i neiskrenostima, da dolazimo do paradoksa – da s drugima nije vrijedno govoriti. A bit čovjeka jest dijalog. Čovjek je nedostatan, on potrebuje drugoga, on u komunikaciji s drugim razrješuje brojne izazove, i samo u dijalogu i susretu s drugim on može ići naprijed“, kazao je Žigmanov.

Vojislav Sekelj piše poeziju, romane, poetske drame, književnu kritiku i publicistička djela. Dobitnik je nagrade „Balint Vujkov Dida“ za životno djelo na području književnosti, nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu u 2011. godini, kao i prestižnog hrvatskog odlikovanja Reda Danice za očuvanje kulture Hrvata u Srbiji. Živi i radi u Subotici kao umirovljenik.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima