U Subotici utemeljena likovna udruga Cro Art

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 43

osnutak croartHrvatska zajednica u Vojvodini postala je bogatija za još jednu, ovoga puta likovnu udrugu, koju je u prostorijama Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini  25. siječnja 2011. godine osnovala skupina od dvadesetak likovnih umjetnika, slikara amatera, entuzijasta i simpatizera.

Idejni tvorac udruge je poznati ljubitelj likovne umjetnosti i lijepoga Josip Horvat. On kaže da je razgovarajući sa svojim dugogodišnjim suradnicima na likovnom polju, shvatio da postoji potreba za ovakvom udrugom.

«Iz tih razgovora rodila se ideja da se i kod nas formira čisto likovna udruga koja bi okupljala likovne umjetnike i pružala im priliku za iskazivanje vlastita dara i promicanje, čuvanje, njegovanje i sakupljanje hrvatske kulturne baštine. U našem gradu i okolici nema takve udruge, postoje kulturno-umjetnička društva poput HKC 'Bunjevačko kolo' i HKPD 'Matija Gubec' koja imaju svoje likovne odjele, ali čisto likovne udruge do sada nismo imali.»

Plan rada Udruge je utemeljen na iskustvu Josipa Horvata koji se godinama bavi promicanjem likovne umjetnosti, stoga on navodi:

«Tako sam pripremio plan rada kojim je predviđeno održavanje dviju kolonija godišnje i više jednodnevnih kolonija. Jedna od kolonija nosit će ime našeg poznatog pokojnog likovnog pedagoga Stipana Šabića, a među osnivačima udruge je i njegova supruga.»

Prema riječima Josipa Horvata, održavat će se i godišnja višednevna međunarodna kolonija koja se zove «Panon», a koja se već održava u Hrvatskoj i Mađarskoj i okuplja tamošnje slikare.

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je, još dok je Udruga postojala samo kao ideja, pružao potporu njezinom osnivanju.

«Likovna udruga je još jedan od načina okupljanja unutar naše manjinske zajednice, kada se okupe likovni umjetnici i stvaraju svoja likovna djela. Uzimajući u obzir imena koja se spominju u okviru Udruge, mislim da će ona predstavljati kvalitetu i unutar zajednice i našega grada, ali i šire.»

Petar Kuntić je stoga omogućio da članovi Udruge stvaraju i rade u prostorijama ove stranke, sve dok ne nađu vlastite prostorije.

Udruga «Cro Art» je još jedno pojačanje koje je dobila hrvatska zajednica u Vojvodini, rekla je tom prilikom konzulica-savjetnica Vesna Njikoš Pečkaj, te obećala potporu Generalnog konzulata RH u Subotici ovoj Udruzi.

Potporu osnivanju i radu Udruge su, među ostalima, pružili i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić i član IO zadužen za kulturu Andrej Španović.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima