U Surčinu održana Književna večer posvećena književniku Antunu Gustavu Matošu

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 39

knjizevna vecer surcinU okviru rada Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina djeluje i radi literarni odjel koji okuplja brojne ljubitelje pisane riječi. U programu njihovih godišnjih aktivnosti su i književne večeri na kojima članovi ove udruge predstavljaju svoje pjesme, ali i književna djela hrvatskih pisaca i pjesnika rođenih u Srijemu, koji su ostavili značajan trag u kulturi Hrvata u Vojvodini. Jedna od večeri održanih tijekom prošle godine bila je posvećena Iliji Okrugiću Sremcu, katoličkom svećeniku i književniku podrijetlom iz Srijema. Znajući koliko je Antun Gustav Matoš značajan za kompletnu hrvatsku književnost, ovogodišnja književna večer bila je posvećena njemu. Pred brojnom publikom u čitaonici Fischer u Surčinu, 17. studenog 2018., članovi literarnog odjela predstavili su bogat književni opus tog hrvatskog pjesnika, novelista, esejista i putopisca, koji je za sebe znao reći da je „Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem“.

Dosljedan sebi

Upoznavajući nazočne posjetitelje sa životopisom i djelima Matoša, članovi literarnog odjela na poseban način su istaknuli njegove najveće vrijednosti.
„Književna večer koju smo njemu posvetili je samo naš mali doprinos u odnosu na ono koliko je on uradio. I meni samoj je bilo teško od svog materijala do kojeg sam mogla doći napraviti jedan sažet tekst. Mislim da ni tri večeri ne bi bile dovoljne da se spozna prava vrijednost Matoša. Mene je veoma impresionirala njegova upornost i dosljednost, ono čemu je cijeli svoj život posvetio, a to je umjetnost i književnost, poezija i proza. Posebno mi je impresivno to što, iako su ga tijekom života pratile teške okolnosti, nije odstupao od svojih načela. Ostao je dosljedan sebi. Poslije njegove smrti se utvrdilo koliko je on bio veliki i značajan čovjek i jaka intelektualna ličnost“, kaže voditeljica literarnog odjela Irena Obradović.

Najposjećenije

Osim raznih aktivnosti koje organizira ova udruga kroz rad muzičke i kreativne sekcije, predsjednica Fischera Katica Naglić ističe kako su za njihovu udrugu iznimno važne književne večeri.
„Kroz književne večeri se pokazuje dio naše tradicije, a predstavljanjem hrvatskih književnika s područja Srijema svaki put nam se pruža mogućnost da naučimo nešto novo. Svatko od nas je čitao prozu i poeziju svih tih književnika i pjesnika u ranom djetinjstvu, a sada je vrijeme da ih se prisjetimo i da budemo ponosni na njih, jer oni su dio naše nacije“, navodi ona.

Spona Hrvatske i Srbije

Književnoj večeri u Surčinu nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota koji je tom prilikom istaknuo da je Matoš veliki hrvatski pjesnik koji spaja Hrvatsku i Srbiju, ali koji je na neki način i vrlo bitan znak za budućnost Hrvata na području Srijema.
„Matoš je jedan od ugaonih kamena hrvatske poezije, književnosti i hrvatske kulture. Po meni jako dobar primjer osobe koja bi stvarno mogla biti dobra veza Hrvatske i Srbije, Hrvata i Srba s tim naglašenim istaknutim nastojanjima, u čemu je zaista tijekom svoga života uspio, zadržati svoj hrvatski identitet. Mislim da je Matoš upravo kroz taj jaki hrvatski identitet koji je očuvao bivao prihvaćen. To je na neki način znak za Hrvate u Srbiji, posebice ovdje u Srijemu, koliko je bitno sačuvati vlastiti identitet. Time onda možemo graditi i odnose između dva naroda, odnosno između dvije države, tako da mi je jako drago da je čitaonica Fischer posvetila književnu večer Matošu i na taj način nas sve podsjetila na osobu koja je obilježila hrvatsku modernu“, kazao je Bakota.
Književnu večer muzikom su oplemenili članovi muzičkog odjela Marija Stošić i Željko Brzić, a kako najavljuju iz ove udruge, sljedeća književna večer bit će posvećena književniku Stanislavu Prepreku.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima