U Vajskoj predstavljen 10. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 43

U organizaciji MO DSHV-a i HKPU „Zora", u Vajskoj je 22. siječnja 2011. godine predstavljen deseti svezak Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca. U predstavljanju su sudjelovali glavni urednik Leksikona i predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić i suradnici Leksikona Josip Dumendžić Meštar i Zvonimir Pelajić.

Skup u dvorani župnog ureda, kome je nazočilo 50-ak osoba iz Vajske, Bođana, Bača i Plavne, otvorio je tajnik HNV-a i domaćin susreta Željko Pakledinac. On je pritom pozdravio i posebnog gosta - glasovitog nogometaša, koji potječe iz ovoga kraja, Zvonka Ivezića, a čiji je životopis uvršten u 10. svezak Leksikona. Ovom kulturnom događaju nazočili su i predstavnici HKUPD-a „Matoš" iz Plavne te UG „Tragovi Šokaca" iz Bača. Pjesnik Josip Dumendžić Meštar uljepšao je večer svojim pjesmama na ikavici, a dvoje djece u šokačkom ruhu bili su živi ukras u dvorani.

U uvodnom dijelu svoga govora Zvonimir Pelajić je pohvalio rad nove udruge „Zora", koja u suradnji s DSHV-om organizira ovakve kulturne programe, te dodao:

„Prije predstavljanja Leksikona koji se već četvrti puta promovira u općini Bač, mogli bismo se ponovno zapitati: je li ovo djelo trošak ili investicija? U svakom slučaju ovo je zasigurno investicija neprocjenjive vrijednosti bez koje je nezamisliv kulturni napredak kako pojedinaca tako i hrvatske zajednice u cjelini, jer je još uvijek malo faktografskih podataka o prošlosti Hrvata na ovom prostoru, a neznanje i zaborav karakteristika je kulture, koja je dugo bila potiskivana".

„Kada je u pitanju pristup u obradi pojedinih članaka i natuknica, on je, prije svega, znanstveni, mnogo manje emotivno-običajni, a ponajmanje ideološko-politički. Pri tome je naznačena i relevantna literatura za čitatelje, koji žele dublje upoznati pojedine životopise, toponime, pojedina društva i udruge ili općenite natuknice". Pelajić je govorio i o potrebi angažiranja što većeg broja naših pripadnika u skupljanju građe za ovo višegodišnje kapitalno djelo, a svoje je izlaganje završio riječima: „Otklanjanje falsifikata naše prošlosti, otkrivanje prešućene povijesti i objektivizacija i aktualizacija naše prošlosti i sadašnjosti jedna je od glavnih zadaća Leksikona."

leksikon_10-mNakon iznošenja nekoliko statističkih podataka o Leksikonu, dr. Slaven Bačić je istaknuo: „Ovo je prvo predstavljanje 10. sveska i to baš u Vajskoj, točno godinu dana od kada je u ovome mjestu predstavljen i 9. svezak. Dobro je i da netko od suradnika iz mjesta gdje je upriličeno predstavljanje bude na tom događaju, što je, upravo, i ovdje slučaj. Slovo 'I' nije baš jako frekventno, obrađeno je najviše bunjevačkih prezimena, ali su obrađena i četiri Šokca. Na 109 stranica (ukupno 966) obrađeno je 92 natuknice (1163). Natuknice prate 62 ilustracije (635) te 7 uputnica. U izradi ovoga sveska sudjelovalo je ukupno 43 autora (do sada 125). Leksikon ostavlja pravu sliku o nama, događalo se da se o Hrvatima pisalo ponekad i nešto iskrivljeno, a sada je prigoda da sami napišemo što objektivniju sliku o sebi. Kroz rad na Leksikonu bolje se i međusobno povezujemo, što držim posebno značajnim, kazao je, među ostalim, dr. Bačić.

Dr. Bačić je pojasnio kako je nastala natuknica o Baziliju Ikotiću, prvom svjetovnom župniku u Plavni, koju je obradio vlč. Josip Štefković, a u kojoj je prikazana svojevrsna povijest Plavne toga vremena. U nekoliko rečenica zabilježeni su značajni podaci o prvoj crkvi, vjernicima i hrvatskom jeziku kojim su govorili.

Na koncu svoga govora dr. Bačić je, ne skrivajući zadovoljstvo što je na predstavljanju Leksikona nazočan kao gost i Zvonko Ivezić, pročitao cijeli članak o ovom zaslužnom nogometašu i sportskom djelatniku. U razgovoru i druženju nakon predstavljanja Leksikona svi su se nazočni složili da je to značajno djelo, dokument kulture vojvođanskih Hrvata, a cilj bi trebao biti da se nađe u svakom domu. Komentirao se i životopis Josipa Ilića u kome stoji da ovaj školovanje nije nastavio iz obiteljskih razloga - usprotivili su se djedovi i s jedne i s druge strane. Neki su se u šali, u kojoj je bilo i dosta istine, dosjetili, da se i kod nas često školovanje tretiralo kao trošak, a ne kao investicija. Nadamo se da su ta vremena iza nas.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima