Uskrsne izložbe u Subotici, Somboru i Tavankutu

Objavljeno: 25.04.2014. Pregleda: 60

uskrsna izlozba SU2014-2U povodu velikog kršćanskog blagdana Likovni odjel HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, Likovno slamarski odjel HKPD-a „Matija Gubec“ i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta priredili su Subotičanima Uskršnju izložbu. Tradicionalna izložba otvorena je 8. travnja 2014. godine, u vestibulu Gradske kuće. Predstavljeni su radovi slamarki, ali i druge rukotvorine, te slike popularno zvanih „likovnjaka“. Među radovima svakako su dominirala ukrašena jaja, realizirana u različitim tehnikama, kao neizbježan detalj vezan uz tradiciju slavljena Uskrsa.

uskrsna izlozba SU2014-3Nazočne je pozdravila voditeljica Likovno-slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ Jozefina Skenderović. „Prvu ovakvu izložbu organizirali smo 1993. godine. Uvijek smo otvoreni za suradnju te je ovoga puta s nama Udruga građana'Betanija Alchajmer' iz Subotice. S obzirom na to da smo već tako puno puta otvarali ovakve izložbe, sve vas pozdravljam, a posebice izlagače koji su napravili prekrasne rukotvorine za ovu izložbu, u prvom redu jaja“, rekla je ona. Budući da su jaja središnji motive izložbe, Jozefina Skenderović je u kontekstu otvorenja odlučila publici pročitati šaljivu pripovijetku „Pivac i kobo“, koju je zapisao Balint Vujkov.

uskrsna izlozba SU2014-1Izložbu je otvorio predsjednik spomenute tavankutske udruge Ladislav Suknović. „Ova izložba je, uz sličnu u povodu Božića, naš doprinos pripravi za dva najveća kršćanska blagdana. Kako su ovi blagdani nezamislivi bez duhovne priprave, ali i bogate trpeze, tako su postali nezamislivi i bez ove ljepote koju naše slamarke i ovi sjajni umjetnici prikazuju dočaravajući nam Uskrs ili Božić. Poželio bih svima da Uskrs dočekaju u zdravlju, miru, zajedništvu i blagostanju“, kazao je Suknović ujedno najavivši Svjetski kongres slame koji će biti održan u Tavankutu.

U okviru otvorenja mladi Tomislav Huska pročitao je pjesmu „Uskrsno jutro“ književnika i svećenika Alekse Kokića. (D. B. P.)

uskrsna izlozba SO2014Uskrsna izložba u Hrvatskom domu u Somboru

Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ HKUD–a „Vladimir Nazor“ organizirao je 12. travnja 2014. godine Uskrsnu izložbu. Članice sekcije izložile su uskrsna jaja i drugu uskrsnu dekoraciju, a organizirana je i svojevrsna burza na kojoj su posjetitelji razmjenjivali rasad, sjeme i sadnice cvijeća. Kako je istaknula pročelnica Kluba ljubitelja biljaka Klara Karas-Šolaja, ovo je peta uskrsna izložba koju organiziraju članice ovog kluba. (Z. V.)

uskrsna izlozba TA2014Uskrsna izložba u Tavankutu

U Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, a u suradnji s HKPD-om „Matija Gubec“ u Tavankutu, 11. travnja 2014. godine, otvorena je Uskrsna izložba. Prikladne rukotvorine s uskršnjim motivima, a prodajnog karaktera, priredile su tavankutske slamarke te pojedinci koji se bave izradom rukotvorina s uskršnjim motivima. U programu otvorenja sudjelovale su učenice 6.a razreda Milica Vuković i Nataša Benčik recitirajući pjesmu „Uskrsno jutro“ Alekse Kokića.

Izložbu je otvorila Anđela Horvat, članica IO HNV-a zadužena za obrazovanje, koja je napomenula važnost značaja ove izložbe koja znači i tradicionalno okupljanje oko onoga što nam je zajedničko, a to je križ, ali i radost stvaranja. (I. D.)

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima