„Vila Velebita“ i tamburaši Glazbene škole iz Požege gostovali u Novom Sadu

Objavljeno: 25.04.2014. Pregleda: 40

Vila Velebita NS2014-1-m„Hrvatska u pjesmi“ naziv je koncerta koji su u nedjelju u amfiteatru novosadskog SPENS-a priredili članovi mješovitog pjevačkog zbora Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ iz Požege i članovi tamburaškog orkestra glazbene škole iz istoga mjesta. Domaćin gostima iz Hrvatske bio je HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina.

„Vila Velebita“ utemeljena je 1996. godine s ciljem promicanja kulturno-povijesnog nasljeđa Like. Ova je udruga do sada gostovala u Srijemskoj Mitrovici, više puta u Somboru i Subotici, a ovo im je drugi nastup u Novom Sadu. Predsjednik ove udruge prof. dr. sc. Josip Fajdić ističe kako je ovo gostovanje rezultat iznimno prijateljskih odnosa koje su uspostavili još 2011. godine kada je HKPD „Jelačić“ gostovao kod njih u Požegi. „Ovo nije jedan kurtoazni posjet kojim bismo upotpunili statistiku međusobnih susreta, to je vatra koja se rasplamsava između dvaju međusobno srodnih društava i koju ne treba ugasiti“, kaže on.

Suradnja dvaju društava „zapečaćena“ je 2013. godine potpisivanjem povelje o suradnji i prijateljstvu. „Zanimljivo je napomenuti kako su tri udruge, među kojima su i naši večerašnji gosti, inicirale tijekom manje od godinu dana da potpišu s nama povelju o suradnji i prijateljstvu“, kaže predsjednik HKPD-a „Jelačić“ Petar Pifat. „Svi oni nisu to potpisali s nama forme radi, nego su vidjeli budućnost u suradnji s našom udrugom. Kultura jest jedan od načina spajanja i povezivanja ljudi, te u tom smislu razmjena pozitivne energije i iskustava svakako pridonosi ukupnoj kulturnoj ponudi ovog grada, odnosno prostora na kome djeluje društvo koje je večerašnji domaćin. U tome smislu pozdravljamo ovu manifestaciju i nadamo se da će ih biti i ubuduće“, kaže Pifat.

Tijekom cjelodnevnog posjeta gosti iz Požege imali su prigodu upoznati Petrovaradin, među ostalim i vidjeti kuću gdje je rođen ban Jelačić. Požežane je primio i ravnatelj svetišta na Tekijama vlč. Stjepan Barišić.

Tekst i fotografija: Ankica Jukić-Mandić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima