Uspješne ljetne turneje mladih folkloraša HKC-a „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 04.09.2013. Pregleda: 38

TurnejaHKC-2013-1Nakon povratka iz Pule, mladi folkloraši HKC „Bunjevačko kolo“ nastupili su na subotičkoj Dužijanci, odmorili se i ponovno krenuli, ovoga puta na turneju Livno – Neum – Korčula, koja je trajala od 15. do 22. kolovoza 2013. godine. Njih 35, folkloraši i tamburaši skupa, družili su se tjedan dana, uživali u zajedništvu, nastupima, moru i razgledanju znamenitosti određenog mjesta.

„Jedan od posebnih razloga za radost je bila i osvojena nagrada u Vidošima kod Livna na Međunarodnoj ocjenjivačkoj smotri folklora ‘Gospojina 2013.’, gdje smo osvojili I. mjesto“, kazao je voditelj folklornog odjela Andrija Bašić Palković i dodao kako su svi mladi doista uživali na ovoj turneji. „Ovo im je bila velika nagrada za sve ono što su godinama radili, a nisu putovali i imali priliku pokazati svoj rad drugima“.

U Livnu smo boravili dva dana, gdje smo imali i revijalni nastup. Sljedeća dva dana mladi su proveli u Neumu, gdje su sudjelovali na XVIII. hrvatskom glazbenom festivalu „Etnofest Neum 2013.“ pokraj kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Slovenije i domaćina iz Bosne i Hercegovine. U sklopu ove manifestacije održana je i glazbena večer na kojoj su nastupili popularni izvođači kao što su Mate Bulić, Zorica Kondža, „Gustafi“, Dalmatino, klapa „Ragusa“, Dražen Žanko, „Trio gušt“ i drugi, a prisustvovali su i mladi folkloraši Centra.

TurnejaHKC-2013-2Sljedeće odredište bila je Korčula, gdje su članovi HKC „Bunjevačko kolo“ na oduševljenje mještana, ali i turista, imali dva nastupa. Prvu večer priredili su cjelovečernji koncert skupa s domaćinima, dok su druge večeri imali samostalni nastup u turističkom naselju gdje su bili smješteni. Tijekom ove turneje, kako je rekao voditelj folklornog odjela Andrija Bašić Palković, sklopljena su mnoga poznanstva i uručeni su im pozivi za razne nastupe i smotre folklora.

Za ove mlade nema puno odmora, jer su već 30. kolovoza nastupili u Tavankutu na Smotri folklora koja je priređena povodom Dana grada Subotice, a sljedeći im je nastup, kako je najavio Bašić Palković, na Vinkovačkim jesenima. „Ove godine imamo čast otvoriti Vinkovačke jeseni 12. rujna 2013., a nastupit ćemo i na folklornoj večeri koja se organizira u sklopu ove manifestacije, kao i u svečanom mimohodu kroz grad.“

Ljetni je odmor za članove folklornog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ bio itekako radan, a u jeseni koja dolazi, osim nastupa, očekuju primanje novih članova koje pozivaju na upis.

TurnejaHKC-2013-3

„HKC ‘Bunjevačko kolo’ je prolazilo kroz teške trenutke, no ipak uspjeli smo sve postaviti na svoje noge“, kaže Bašić Palković i dodaje: „Želja nam je da ovaj Centar ponovno bude na radost djeci i mladima, da naša vrata budu otvorena svima. Stoga ovom prilikom pozivamo svu djecu i mlade koji žele plesati i družiti se, da dođu, da se upišu i budu dijelom ove naše velike obitelji.“

Tekst: Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima