Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara

Objavljeno: 03.10.2013. Pregleda: 33

Veceri Zarkovica2013Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Tomislav“ iz Golubinaca organiziralo je 21. rujna 2013. godine četvrtu po redu manifestaciju „Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara“, koja je održana na mjesnom košarkaškom igralištu. Kako je Ilija Žarković bio vrsni tamburaš i dugogodišnji voditelj tamburaškog odjela HKPD „Tomislav“, prvi su nastupili i večer otvorili najmlađi članovi tamburaškog orkestra ovoga društva pod upravom Laze Jovanovića, s mini koncertom i solistima Dubravkom Ćaćić i Mirkom Peršićem.

Predsjednik HKPD „Tomislav“ Vlada Ćaćić pozdravio je sve nazočne i zahvalio Općini Stara Pazova kao glavnom pokrovitelju manifestacije, te istaknuo kako je pored teških vremena za kulturu, udruga uspjela nastaviti s održavanjem ove manifestacije, oslanjajući se uglavnom na vlastite snage.

Poslije malih tamburaša „išao“ je red poezije, pa red tamburaške glazbe. Osim stihova i pjesama Ilije Žarkovića, čuli su se stihovi Tina Ujevića, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, koje su recitirali Milica Dudić, Milan Dudić i, kao gošća i poznavateljica Ilijine poezije glumica, Boba Latinović. A tamburom su nastavili dugogodišnji Ilijini prijatelji i učenici izvodeći pjesme koje je napisao Pavle Peršić, a uglazbio ih Ilija, pjesme koje opisuju Golubince, vojvođanskog čovjeka i ravnicu.

Veceri Zarkovica2013-2Treći dio večeri je posebna priča, koju su ispričali članovi Ilijinog rok sastava „Asteroidi“, koji su se okupili u staroj postavi i nekoliko mjeseci vježbali i za ovu priliku izveli pjesme koje su mnogi u Srijemu sedamdesetih i osamdesetih godina dobro znali. „Asteroidi“ su osamdesetih snimili i singlicu s Ilijinim pjesmama i glazbom. Uz „Asteroide“ nastupio je i rok sastav „Srce“ koji je nastavio put „Asterodia“.

Po prilično prohladnoj subotnjoj večeri mnogobrojna publika je uživala u tamburaškoj glazbi, poeziji i rokenrolu i sjećanju na jednog čovjeka koji im je to sve darovao. U publici su bili nazočni i golubinački župnik vlč. Vjekoslav Lulić, pravoslavni paroh Danilo Stegnjajić, predsjednik Mjesne zajednice Golubinci Mirko Jovanović, predsjednik Općine Stara Pazova Đorđe Radinović, te ispred Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, kao i mnogobrojni predstavnici lokalnih udruga.

Tekst i fotografije: I. Radoš

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima