„Veliko prelo 2013.“ održano u HKC-u „Bunjevačko kolo“ u Subotici

Objavljeno: 29.01.2013. Pregleda: 42

Veliko preloHKC-2013-1Usprkos tome što je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ pod stečajem, skupina članova ove udruge uspjela je održati kontinuitet jedne od najprepoznatljivijih manifestacija Hrvata u Subotici – „Velikog prela“. Okupivši oko 250 gostiju, „Veliko prelo 2013.“ održano je 19. siječnja 2013. godine, u Velikoj dvorani Centra.

Veliko preloHKC-2013-1a-m„Ni u svojim najsmjelijim očekivanjima nisam se nadao da ćemo imati ovakav skup u ovakvom sastavu. Da će na njemu biti i predstavnici diplomacije, Crkve, grada, naših udruga i institucija, gosti iz Republike Hrvatske, ljudi iz svih dijelova našega grada i prigradskih mjesta. Da će tu biti i poduzetnici i radnici i poljodjelci… Da li zbog božićnog vremena, kada smo svi više okrenuti Bogu, došlo je do toga da ova naša u svakom pogledu zapuštena udruga ponovno zasija punim sjajem. Da se večeras iz nje čuje pjesma, da zaigra mladost, da zašuška svila. Ali nije to jedino, svaki istinski zaljubljenik u svoj rod, večeras će i u zraku osjetiti želju da ‘Veliko prelo’ ponovno bude veliko i najveće“, kazao je pozdravljajući nazočne predsjednik Organizacijskog odbora „Velikog prela 2013.“ Lazar Cvijin.

Veliko preloHKC-2013-4-mNajbolje „preljske pisme“
Za najbolju preljsku pjesmu ovogodišnjeg prela proglašena je pjesma „Prelo“ Kate Ivanković. Drugonagrađena je „Spomenar sa prela“ Stipana Bašića Škarabe, a treća nagrada pripala je Nedjeljki Šarčević za pjesmu „Pamte stari“. Odluku o nagradama donijelo je povjerenstvo u sastavu: Tomislav Žigmanov, Katarina Čeliković i Željka Zelić.

Veliko preloHKC-2013-2-m„Veliko prelo 2013.“ otvorio je dogradonačelnik Subotice Blaško Stantić. „Veliko prelo je nastalo iz narodne tradicije bunjevačkih Hrvata koji su prela održavali u obiteljskim krugovima na svojim salašima. Prvo ‘Veliko prelo’ je održano 1879. godine, a organizirala ga je ‘Pučka kasina’. Okupljenima u ovako lijepom broju, prelo nam pruža osjećaj bliskosti, zajedništva i naravno pripadnosti našoj hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji. Isto tako, ovo je prilika da možda izmirimo neke naše nesuglasice koje imamo u zajednici, da se okrenemo zajedništvu, našim običajima i tradiciji, kojima pripada i samo ‘Veliko prelo’“, kazao je Blaško Stantić.

Prelo je trajalo do ranih jutarnjih sati. Gosti su se družili i zabavljali uz glazbu tamburaških sastava „Hajo“ iz Subotice i „Da capo“ iz Požege. Na meniju se našla tradicionalna „krumpirača“, a nije izostala niti tombola.

Veliko preloHKC-2013-3-mNajlipča prelja 
Veliko prelo“ ne bi bilo veliko bez izbora za „najlipču prelju“. U konkurenciji od 15 cura, titulu najljepše ponijela je Majda Stantić, učenica 8.h OŠ „Ivan Milutinović“ u Maloj Bosni. Za prvu pratilju izabrana je Elizabeta Ivanković, učenica 1.f razreda subotičke gimnazije, a za drugu pratilju Senka Horvat, učenica 4.f odjela u istoj školi.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima