Tradicionalno okupljanje Gibarčana u Hrvatskoj

Objavljeno: 29.01.2013. Pregleda: 57

Sv.Vinko-Gibarac2013-1Tradicionalno okupljanje Gibarčana u povodu blagdana Sv. Vinka održano je 19. siječnja 2013. godine, u dvorani „Klasik“ u Osijeku. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Zavičajna udruga „Gibarac“, koja djeluje u okviru Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Na ovom velikom skupu okupilo se oko 400 Gibarčana, onih koji već više od dvadeset godina žive u Republici Hrvatskoj, i gostiju iz Šida, Gibarca, Sota i ostalih mjesta šidske općine. Gosti na ovoj svečanosti bili su, osim visokih dužnosnika, i članovi Društva za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata Gibarac, kao i predsjedništvo i članovi Hrvatskog kulturnog društva „Šid“.

Sv.Vinko-Gibarac2013-2Predsjednik Zavičajne udruge Gibarac Mato Barišić pozdravljajući nazočne istaknuo je: „Neki se pitaju zašto danas obilježavamo dan Sv. Vinka u srcu Slavonije, u ravnici? Upravo zato što smo mi Hrvati morali doći ovamo u Osijek i želimo nastaviti obilježavati ovaj blagdan, jer ako smo otišli iz Gibarca, običaje nismo zaboravili i želimo ih nastaviti održavati. Drago mi je što su večeras s nama i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, dožupan Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, dopredsjednik Glavnog odbora Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Zlatko Žužić, a također i naši dragi prijatelji koje smo dolaskom na ove prostore stekli, a to su gosti iz Novigrada Podravskog, kao i dogradonačelnica Osijeka.“

Poslije obraćanja gostima uslijedio je radni dio skupa u kome je Marija Martinović podnijela izvještaj o radu KUD „Gibarac“ u prethodnoj godini te istaknula kako su Gibarčani koji su došli u Slavoniju u srcu ponijeli svoj Srijem i svojom tradicijskom baštinom kite Slavoniju.

Sv.Vinko-Gibarac2013-3Nazočnima se zatim obratio predsjednik HKD „Šid“ Josip Hodak, koji je upoznao nazočne s aktivnostima ovog mladog društva. Poslije tradicijskog obreda posvećenja vinove loze, skupu su se predstavili članovi KUD-a „Gibarac“ iz Poganovaca svojim koreografijama i starija folklorna skupina HKD-a „Šid“ koju predvodi koreografkinja Dubravka Čikarić, uz pratnju tamburaškog orkestra pod vodstvom Rastislava Mikuša i sa solistom Milanom Kordićem. Svi skupa pobrali su simpatije i oduševljenje svih nazočnih.

Gibarčani su nastavili proslavu i druženje uz glazbu, nezaobilaznu tamburicu, ples, uz želju da će susreta biti još više. A Šiđani su se vratili kući prepuni dojmova, presretni što su u Hrvatskoj pobrali sve simpatije i pokazali kako su u ovom dijelu Srijema uspjeli očuvati dio tradicije i običaja Hrvata s ovih prostora.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima