„Vila Velebita“ i tamburaši iz Požege gostovali u Somboru i Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 08.10.2013. Pregleda: 46

Koncert VilaVelebita2013-mGlazbeno društvo „Vila Velebita“ iz Požege u republici Hrvatskoj gostovalo je 27. i 28. rujna 2013. godine, u Somboru i Srijemskoj Mitrovici. U Somboru im je domaćin bilo HKUD „Vladimir Nazor“, a u Srijemskoj Mitrovici tamošnji HKC „Srijem – Hrvatski dom“. Gosti su u pratnji tamburaškog orkestra Glazbene škole iz Požege održali dva uspješna cjelovečernja koncerta, što i ne iznenađuje, jer su u pitanju vrsni glazbenici koji nastupaju diljem Europe.

Gostovanje u Somboru, gdje je koncert održan u Hrvatskom domu, nastavak je uspješne suradnje ovih dviju udruga započete prije tri godine. U pozdravnoj riječi predsjednik „Nazora“ Mata Matarić zahvalio je gostima uz obećanje da će se potruditi biti dobri domaćini kako bi što bolje uzvratili gostoprimstvo od prije godinu dana, kada su Somborci bili gosti u Požegi.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić zahvalio je gostima na dolasku te dodao kako će diplomatska predstavništva Republike Hrvatske u Srbiji podupirati ovakve oblike suradnje. „Ljudi se približavaju, sklapaju se prijateljstva i život se osjeća, uvjeren sam, u punoj punoći“, kazao je Đurić.

Prije koncerta obratio se i prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Glazbenog društva „Vila Velebita“. „Mi se još uvijek po vjeri i naciji dijelimo na mi i oni. Kod nas su razbijene ploče na ćirilici, kod vas prozori. Nasilno ne možemo ništa promijeniti, ali glazbom i pjesmom to možemo potisnuti u našoj svijesti. Večeras smo došli s tom namjerom“, kazao je Fajdić.

Koncert-Vilavelebita3-mA onda je krenula glazba, podijeljena u tri cjeline, pod dirigentskom palicom Monike i Saše Botički. Uz pratnju tamburaškog orkestra čule su se pjesme „Pjevaj mi pjevaj sokole“, „Hej Slavonijo, zemljo plemenita“, „Međimurski lijepi dečki“... Na samom kraju koncerta čula se pjesma „Nek se znade da Bunjevac živi“ i „Bećarac“.

Sutradan, u subotu, gosti iz Požege su u organizaciji svojih domaćina obišli kulturne znamenitosti Sombora.

Svoje gostovanje u Vojvodini Požežani su nastavili u Srijemskoj Mitrovici. Tamo su u subotu održali također cjelovečernji koncert „Hrvatska u pjesmi“ i to u srijemskomitrovačkom kazalištu. Uz to, sklopili su i nova prijateljstva te se upoznali s radom Hrvatskog kulturnog centra „Srijem – Hrvatski dom“. Poslije koncerta članovi glazbenog društva i HKC-a „Srijem“ nastavili su druženje uz večeru u prostorijama Hrvatskog doma, a sutradan, nakon obilaska Srijemske Mitrovice, Požežani su krenuli svojim domovima.

Tekst i fotografije: Z. V. / D. Š.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima