V. saziv Likovne kolonije „Ivan Gundić Ćiso Dalmata“ u Stanišiću

Objavljeno: 08.10.2013. Pregleda: 45

Kolonija Stanisic2013-1Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ iz Stanišića organiziralo je po peti put likovnu koloniju u znak sjećanja na omiljenog nastavnika likovne kulture u Stanišiću i Riđici, akademskog slikara Ivana Gundića Ćisu – Dalmatu. Kolonija je održana 28. rujna 2013. godine, u prostorijama Doma kulture u Stanišiću. Na koloniji su sudjelovali umjetnici iz Subotice, Sombora, Riđice, Beograda, Beča i Segedina.

I ovaj put najbrojniji su bili slikari iz Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ iz Subotice, koji sudjeluju na ovoj koloniji od početka održavanja. Ove je godine s voditeljem udruge Josipom Horvatom došlo osmero slikara. Cilika Dulić Kasiba je po peti put na ovoj koloniji, prepoznatljiva po svom izričaju ove je godine izabrala motiv Stanišića, staru ciglanu, a istu je slikao i János Nagy Pásztor.

Kolonija Stanisic2013-2László Gers, koji živi i radi u Beču, slikao je „Salaš na vodi“, dok su Sándor Turzai i Sofija Čović naslikali pastele čiji su jesenski motivi plijenili pozornost promatrača. Jakov Makai i Slobodan Zovko odlučili su se za tehniku ulja na platnu, a na koloniji je sudjelovala i gošća iz Segedina – Ildikó Monus. U radu kolonije također su sudjelovali i Slobodan Nastasić i Stana Libić iz Sombora, te Slobodan Veselinović iz Riđice. Slobodan Karan, kipar iz Beograda, radio je duborez malog Isusa s Marijom i Josipom.

Lijep jesenski dan i ugodno ozračje rezultiralo je stvaranjem vrijednih djela koja ostaju fundusu udruge u Stanišiću. Likovnu koloniju zatvorio je predsjednik udruge Ivan Karan, a druženje slikara i gostiju nastavljeno je na domjenku. Na koloniji je upriličena i promocija izdanja NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Tekst i fotografije: S. Tadić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima