„Vranci“ pobijedili na XI. Festivalu bunjevački pisama

Objavljeno: 10.10.2011. Pregleda: 49

„Evo opet šorom vranci jure" naslov je pobjedničke pjesme po ocjeni stručnog žirija XI. Festivala bunjevački pisama održanog 30. rujna u Dvorani sportova. Autor teksta je Tomislav Vukov, pjesmu je izveo Ansambl „Hajo" uz pratnju Festivalskog tamburaškog orkestra pod ravnanjem prof. Mire Temunović., dok su aranžman skupa napravili Tomislav Vukov i Marinko Piuković.

Pjesma je nastala kao rezultat nadahnuća iz djetinjstva, kaže autor ove skladbe Tomislav Vukov.

„Kada se ima nadahnuće, ništa nije problem. Pjesma je nastala bez nekog posebnog napora, imao sam sve pred očima i u sebi nosi pripovijetku koja mi je iz djetinjstva ostala u sjećanju."

Pfbp2011-bikorona-mrema prebrojanim glasovima gostiju u Dvorani sportova, poslanih SMS-om i putem telefona, nagradu publike na XI. Festivalu bunjevački pisama osvojio je Vojislav Temunović, autor glazbe za pjesmu „Lolo moja" koju su izveli Bernadica Vojnić Mijatov i Ženski tamburaši orkestar „Korona". Oni su proglašeni i za najbolje debitante Festivala, a Bernadica Vojnić Mijatov kaže da joj pjevanje puno znači.

„Volim pjevati i rado vježbam. Na sceni mogu iskazati nekakve svoje posebne emocije."

Autor teksta njihove pjesme je Stipan Bašić Škaraba, dok je aranžman napravio Vojislav Temunović.

Publika je i dalje veoma zainteresirana za Festival i to jamči njegov daljnji opstanak, kao i očuvanje bunjevačke ikavice, kaže član Organizacijskog odbora Festivala Vojislav Temunović.

fbp2011-vojo-m„Namjera nam je očuvati i promovirati kako bunjevačku ikavicu, tako i tamburašku glazbu, koju ne držimo striktno u okvirima tradicijske, već ju obogaćujemo i novim instrumentima i novim načinima interpretacije, ali ipak u bunjevačkom duhu. Glazbene i edukacijske aktivnosti provodimo i ovdje i u Hrvatskoj, radi što veće dostupnosti publici i zainteresiranima."

Priznanje stručnog žirija za najbolju interpretaciju pripalo je Vedranu Kujundžiću za pjesmu „Ivana".

Drugo mjesto osvojila je Nela Skenderović, autorica glazbe za pjesmu „Da si pored mene ti" koju je izvela Antonija Piuković.

Prema odluci stručnog žirija, treće mjesto osvojio je Miroslav Letović, autor glazbe za pjesmu „Snovi o ljubavi" koju je izvela Tamara Štricki.

fbp2011-vedran-mNagradu za najbolji aranžman dobio je Miroslav Letović za pjesmu „Kada ljubav kaže zbogom".

Nagrada za najbolji neobjavljeni tekst uglazbljen za ovogodišnji festival osvojio je autor Marjan Kiš za pjesmu „Djevojčin san".

Na XI. festivalu bunjevački pisama izvedeno je ukupno 16 novih kompozicija koje su ocjenjivala dva žirija - za najbolji tekst i stručni žiri. Žiri za ocjenu tekstova pjesama činili su Milovan Miković, Katarina Čeliković, Tomislav Žigmanov, Ivana Petrekanić Sič i profesorica Ljiljana Dulić. Oni su birali najbolji, do sada neobjavljeni tekst, pisan namjenski za festival. Stručni žiri za izbor najboljih skladbi, aranžmana, izvođača i debitanta činili su Veljko Valentin Škorvaga, Marijana Crnković, Marinko Rudić Vranić, Nataša Kostadinović i Đuro Parčetić.

Ovogodišnji festival, osim u Subotici i okolici, mogao se pratiti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Festival su prenosili Pitomi radio iz Pitomače i Radio Slatina u Hrvatskoj, te i Radio Kupres u Bosni i Hercegovini.

XI. festival organizirala je Hrvatska glazbena udruga «Festival bunjevački pisama».

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Nada Sudarević

Obaveštenje o kolačićima