Zajednički koncert HKC „Bunjevačko kolo“ i OKUD „Mladost“ u Subotici

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 29

KoncertHKC Mladost2014-1Pred oko dvije tisuće Subotičana u Dvorani sportova ispunjenoj skoro do posljednjeg mjesta, reprezentativne folklorne skupine Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ i Omladinskog kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ održale su trosatni koncert 19. listopada 2014. godine. Zajedničkim nastupom ova dva najpoznatija subotička društva željela su pokazati da su, unatoč financijskim i kadrovskim nedaćama, uspjela opstati i nastaviti raditi, a da im to veoma uspješno ide ocijenila je publika svojim gromoglasnim pljeskom.

„Ideja je bila da dva društva, koja su bila na rubu propasti, kako financijski, tako i glede osipanja članstva, pokažu Subotičanima da su nastavili raditi i da su sada došli neki novi ljudi, koji su omogućili da djeca vježbaju u zdravoj sredini“, kazao je Andrija Bašić Palković, umjetnički voditelj HKC-a „Bunjevačko kolo“. Nastupilo je oko 180 plesača s plesovima iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Makedonije i Crne Gore u 14 koreografija, među kojima je i jedna premijerno izvedena sa srpskim plesovima iz Bačke.

KoncertHKC Mladost2014-2

Emir Sušić, predsjednik Upravnog odbora OKUD-a „Mladost“ rekao je kako je „koncert pokušaj ponovnog objedinjavanja amaterizma u gradu i prilika da pokažemo koliko vrijedno radimo na očuvanju tradicije i kulture u našem gradu, ali i u regiji“.

KoncertHKC Mladost2014-3Kao gosti večeri nastupili su članovi Mađarskog kulturnog centra „Népkör“, također iz Subotice, a u pauzi koncerta nastupio je mladi sarajevski pjevač sevdalinki i gitarist Damir Imamović, unuk legendarnog pjevača sevdaha i autora Zima Imamovića. On je, kako je kazao za „Hrvatsku riječ“, prvi puta nastupio pred subotičkom publikom i prvi puta s tamburašim orkestrom. „Sevdalinka ima duge veze s tamburicom. Kao i mnogi od nas mlađe generacije, koji smo slušali sevdah s radija iz pedesetih, šezdesetih godina, znali smo ga upravo uz harmoniku i uz tamburicu. To je zapravo jedini način na koji smo čuli čuveni orkestar Joze Penave, sarajevskog tamburaša. Osobno sam izgradio i sviram neki drugačiji stil, i zapravo nisam nikad nastupao s tradicionalnim orkestrima. Prošle godine je na jednoj radionici u Sarajevu sudjelovao Marko Križanović, član tamburaškog orkestra u HKC 'Bunjevačko kolo', i tada je predložio kako bi bilo lijepo da dođem i pjevam s njima. Za mene je to stvarno bio izazov svirati s tamburašima, još vojvođanskim koji slove kao najbolji. Sad mi se ovo svidjelo, možda ću napraviti svoj tamburaški orkestar“, kazao je Damir Imamović, kojega je subotička publika s oduševljenjem pozdravila.

Tekst: S. M.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima