Željka Zelić dobila priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári

Objavljeno: 02.07.2016. Pregleda: 38

Zeljka Zelic Bodrogvari2016Književnica i novinarka Željka Zelić jedna je od triju dobitnica ovogodišnjeg priznanja Dr. Ferenc Bodrogvári koje dodjeljuje Grad Subotica. Priznanje se dodjeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, mlađim od 40 godina, na području književnosti, likovne i glazbene umjetnosti, koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvoju kulturnog života Subotice ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini. Priznanja su dobitnicama uručena na svečanosti održanoj 27. lipnja 2016. godine u velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće.

Zeljka Zelic Bodrogvari2016 2„Kada nešto radimo, radimo to prije svega jer to volimo raditi, a radimo i za opće dobro. Međutim, čovjeku bude drago kada drugi primijete ono što radi, a još više ukoliko taj rad na neki način bude vrednovan“, izjavila je za HR Željka Zelić u povodu dobivanja priznanja. „Stoga mi priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári iznimno znači, jer mi je to prvo priznanje takve vrste tj. za književni rad, ali istodobno osjećam i veliku odgovornost, jer nagrada ili priznanje nije samo radost već i obveza i poticaj da je u budućnosti opravdamo djelima. Rekla bih da je potrebno kratko se radovati, a jako puno raditi na sebi i pisati, te se nadam da na ovom putu kojim sam krenula neću zastati“.

Žaljku Zelić je za priznanje predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a osim nje priznanja su dobile profesorica klasičnog baleta Natalija Raičević i profesorica mađarskog jezika i književnosti Mónika Csík.

Zeljka ZelicŽeljka Zelić rođena je 1980. godine u Subotici. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu, a studij novinarstva u Zagrebu, na Hrvatskim studijima. Zamjenica je glavnoga i odgovornoga urednika subotičkog mjesečnika Zvonik, članica je Uredničkoga vijeća katoličkog godišnjeg kalendara Subotička Danica, članica je Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ, te Uredničkog vijeća časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ. Dopisnica je Informativne katoličke agencije – IKA iz Zagreba, članica Hrvatskog društva katoličkih novinara sa sjedištem u Zagrebu, čija je tajnica bila od 2003. do 2006. godine. Priredila je knjigu sabranih pjesama Alekse Kokića U sjenama ravnice koja je u povodu 100. obljetnice rođenja „pjesnika bunjevačkih bijelih salaša“ u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata izašla u listopadu 2013. godine.

Pjesme su joj objavljivane u Zvoniku, Subotičkoj Danici, te književnim časopisima Riječi (Matica hrvatska, Sisak) i Nova riječ (ZKVH, Subotica) te u panorami suvremene duhovne lirike Hrvata u Vojvodini Odsjaji ljubavi (Hrvatska riječ, 2015.). U književnosti se pojavila romanom Bezdan, koji joj je izašao u nakladi Hrvatske riječi, 2006. Prvu zbirku poezije (intimna) Kronika srca isti joj nakladnik objavljuje 2013., a 2015. tiska njezinu drugu zbirku pjesama Slikam te riječima.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima