„Zvonik“ pozivom na molitvu čuva katolički i hrvatski identitet

Objavljeno: 24.06.2011. Pregleda: 53

Katolički mjesečnik i informator „Zvonik" proslavio je 17. lipnja 2011. godine, prigodnom misom zahvalnicom u crkvi svetog Roka u Keru te domjenkom u župnom domu, svoj 200 broj. Uredništvo koje je zaokruglilo jedan ovakav jubilej činili su urednik lista Mirko Štefković, zamjenica urednika novinarka Željka Zelić, profesorica Katarina Čeliković, mr. Ervin Čeliković i vlč. Andrija Anišić, neizostavno uz puno suradnika tekstopisaca.

Kada je riječ o informiranju na hrvatskom jeziku, tijekom ratnih zbivanja u našoj zemlji ono nije postojalo do osnutka Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice u prosincu 1998. godine. No, ipak se u ovu misiju upustio katolički list „Zvonik", koji je osnovan je prije 17 godina, točnije 19. rujna 1994. u Baču.

Svrha i ciljevi ovog lista bili su navedeni u prvom broju „Zvonika": svjedočenje Evanđelja kao i praćenje svih događaja u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije, događaji u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i ostalih naroda koji žive na području Subotičke biskupije, kao i izvješća o svim značajnijim događajima, kaže vlč. Mirko Štefković.

zvonik-200.broj-1„Osamdesetih godina prošloga stoljeća u našim se krajevima mogao pronaći katolički tisak iz Hrvatske. Međutim, početkom rata, naši su vjernici odjednom bili uskraćeni za bilo koji oblik tiska sa strane. Tada smo odlučili pokrenuti naš mjesečnik. Vjerujem da je to bila mudra, razborita i smjela odluka što se tiče naših svećenika, baš imajući u vidu da je to list na hrvatskom jeziku koji je izlazio u to vrijeme i ovdje. Jedna od značajki 'Zvonika' je pisanje o zbivanjima iz župa naše biskupije. O tome su svjedočili ljudi koji su otišli iz ovih krajeva. Oni rado čitaju 'Zvonik' baš zato što imaju informacija o zbivanjima u njihovim župama i koje dotiču i njihov prijatelje."

„Zvonik" će ubuduće imati novog urednika. Zbog većeg obujma obveza koje vlč. Mirko Štefković ima, u novom razdoblju koje je pred „Zvonikom" uređivačko mjesto preuzet će vlč. Dragan Muharem.

U pripremanju lista sudjeluje i profesorica Katarina Čeliković koja ističe da „Zvonik" ima važnu društvenu, pa i povijesnu ulogu.

„Svima je poznato da je ovo jedini list na hrvatskom jeziku svih ovih sedamnaest godina. Čuvao je ne samo vjerski identitet nego i nacionalni. To se odnosi na jezik kao i na sve one sadržaje od kojih se list sastoji. 'Zvonik' je, nastajući na svoj osobit način među nama, plod vjere u Gospodina. Ja vjerujem da je ovo jedini ispravan i pravi način širenja Evanđelja."

zvonik-200.broj-2Katolički list „Zvonik" osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća u Baču, te je po tom najstarijem zvoniku u biskupiji list i dobio ime. Prvi broj je izašao iz tiska početkom studenoga 1994., za svetkovinu Svih svetih. Formalni izdavač „Zvonika" je Župni ured Sv. Roka u Subotici, a stvarni izdavač je Izdavački odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović".

Dužnost prvog glavnog i odgovornog urednika pripala je monsinjoru magistru Andriji Anišiću, župniku subotičke župe sv. Roka. Od svibnja 2007. godine, glavni i odgovorni urednik je vlč. Mirko Štefković.

List izlazi u nakladi od 1.500 primjeraka. Do njega se može doći pretplatom ili u svim katoličkim župama u našoj zemlji.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima