Započela 114. Dužijanca

Blagoslovom mladog žita na blagdan Svetog Marka, 25. travnja 2022. godine, u Đurđinu je započela proslava žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata – Dužijance, u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca.
Tim je povodom u crkvi sv. Josipa Radnika održana misa, a nakon nje blagoslovljeno je polje na kojem će 13. srpnja 2024. godine biti održano Takmičenje risara.

Pokraj Risarskog salaša

Ove godine, uslijed neuobičajenog toplog vremena, žito koje je blagoslovljeno je već izvlatalo, što kažu do sada nikada nije bio slučaj. Risaruša Ruža Juhas se pita hoće li Takmičenje risara morati biti održano ranije nego obično.
‚‚Ovo je žito jako iznapredovalo, ne znam hoćemo li dočekati ono vrijeme da se onda kosi ili ćemo morati prije kositi", rekla je Juhas.
Kako je direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković s ponosom istaknuo, od ove godine može se reći kako je blagoslov žita, gdje će biti i Takmičenje risara, održan pokraj Risarskog salaša. Objekt je to koji je ova udruga kupila od župe sv. Josipa Radnika prošle godine, a kako kaže Piuković, imaju ovdje još razvojnih ideja.
‚‚Ovdje planiramo kupiti još zemlje kako bismo mogli pozicionirati sve one objekte koje želimo izgraditi kako bismo se dalje razvijali, kako bismo programe Takmičenja risara na ovom prostoru razvijali. To je nešto što u narednih 10 godina imamo želju i cilj razvijati", rekao je Piuković.
Direktor UBH-a Dužijanca kazao je kako ove godine udruga slavi 10 godina rada i postojanja te da će sve manifestacije biti u tome duhu. Također, naveo je i kako Udruga ove godine nigdje neće putovati već da će sve biti podređeno proslavi jubileja.

Poniznost kršćana

Blagoslovu je prethodila sv. misa u đurđinskoj crkvi. Predvodio ju je duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. Stjepan Maltezović uz koncelebraciju svećenika Subotičke biskupije; đurđinskog župnika preč. Daniela Katačića, predsjednika UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrije Anišića, mons. Stjepana Beretića, vlč. Franje Ivankovića te vlč. Dušana Balaževića.
Vlč. Maltezović u propovijedi je rekao kako činjenica da se vjernici uzdaju u blagoslov polja ukazuje na kršćansku poniznost, koju je, kako je rekao, imao u obilju sv. Marko na čiji blagdan se i blagoslivlja mlado žito. Istaknuo je on i važnost čuvanja običaja.
‚‚Kako li je teško u današnjem svijetu, u današnjem društvu upravo to očuvati kada na svakom koraku imamo izazove koji nas obeshrabruju, stepenice i zidove koji nas priječe da idemo naprijed, da pokušamo iz dana u dan njegovati te vrijednosti, te stvarnosti za koje duboko u sebi osjećamo da se isplati živjeti – sačuvati tradiciju, sačuvati ljepotu zajedništva, zajedništva koje nas okuplja oko Boga", rekao je vlč. Maltezović.
Nakon blagoslova njive, kako je već uobičajeno, vjernici su ubrali i ponijeli svojim kućama po struk mladog, zelenog žita.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)


Objavljeno: 10.05.2024. Pregleda: 37

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima