Tko je najutjecajniji znanstvenik iz Srbije?

Objavljeno: 02.06.2022. Pregleda: 245

Najutjecajniji znanstvenik iz Srbije je bunjevački Hrvat - dr. sc. Ivan Gutman, akademik

Na najnovijoj listi, koju je objavilo Sveučilište Stanford, među dva odsto najutjecajnijih znanstvenika u svijetu našlo se i 68 istraživača iz Srbije. Najbolje rangiran istraživač iz Srbije je profesor Ivan Gutman sa PMF-a u Kragujevcu. Od oko osam milijuna istraživača, koliko se procjenjuje da ih ima u svijetu, na Stanfordovoj listi se našlo nešto manje od 200.000.

Inače, treću godinu zaredom grupa istraživača sa tog prestižnog američkog sveučilišta rangira istraživače na dvije odvojene liste, jedna je pozicioniranje na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri od 1960-2020. godine, a druga je rangiranje na osnovu broja citata u 2020. godini.

I na jednoj i na drugoj listi najbolje pozicioniran istraživač iz Srbije je prof. Gutman. Na listi gdje se rangiraju istraživači na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri Gutman je na 3.303 mjestu, dok je sljedeći pozicioniran srpski istraživač Branislav Jeremić na 48.569. mjestu. Superiornost se vidi i na drugoj listi. Prema broju citata u 2020. godini Gutman je na 1.243 mjestu, dok je sljedeći pozicioniran srpski istraživač Mihailo Jakovljević na 12.280 mjestu.

Kratak životopis

Akademik Ivan Gutman rođen je 1947. u Somboru u hrvatskoj bunjevačkoj obitelji Mirka i Katarine Gromilović. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Somboru, a 1966. godine otišao je na studij kemije u Beograd. Tri godine kasnije magistrirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U Zagrebu je iste godine postao i doktor kemije, a 1981. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i doktor matematičkih znanosti. Za redovitog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu biran je od 1984. godine. Od 2012. je profesor emeritus. U mirovini je, ali i dalje radi na matičnom fakultetu i to kao profesor na doktorskim studijama. Gostujući profesor bio je na sveučilištima u Njemačkoj, Tajvanu, SAD-u, Kanadi, Austriji, Venecueli, Malti, Kini, Meksiku, Čileu, Saudijskoj Arabiji.

Član je SANU-a od 1988. godine (redovni član od 1997.), zatim Međunarodne akademije matematičke kemije od 2005., Akademije nelinearnih znanosti (Moskva) od 2006. godine, a Europske akademije (London) od 2012. godine. Tijekom svoje karijere objavio je više od 1.370 znanstvenih i oko 300 stručnih radova. Na njihovoj izradi surađivao je s 770 kolega iz zemlje i inozemstva. Osim desetak radova monografskog i revijskog karaktera, napisao je i šest knjiga objavljenih kod renomiranih izdavača u inozemstvu.

Redoviti je suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca te sudionik kulturnog djelovanja HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora.

Ivan Gutman je dobitnik priznanja Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi za 2021. godinu koju dodjeljuje Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Izvori:

https://hnv.org.rs

http://www.hrvatskarijec.rs

https://www.euronews.rs

Jeste li znali?

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima