Miroslav S. Mađer: Izabrane drame i dječja književnost III.

Objavljeno: 28.06.2017. Pregleda: 10

Naruči

U sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društva hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski koncem lipnja 2017. objavljena je treća knjiga Izabranih djela hrvatskoga književnika rođenog u Hrtkovcima Miroslava Slavka Mađera pod nazivom Izabrane drame i dječja književnost. U ovoj knjizi, koju je priredila Hrvojka Mihanović Salopek, obuhvaćen je izbor iz autorove dramske djelatnosti i književnosti za djecu i mlade. Podsjećanja radi, navest ćemo kako je u prvom svesku sačinjen izbor iz 22 zbirke njegovih pjesama, a u drugom svesku „Izabranih djela“ nalazi se izbor iz četiri romana, dvije zbirke novela i pet zbirki kritičkih prikaza, memoarskih zapisa i eseja.

Iako je nedvojbeno svoja najvažnija književna ostvarenja Mađer dosegnuo na području pjesništva, u jednom dijelu svojeg žanrovski raznolikog opusa okušao se i kao autor radijskih i televizijskih dramskih komada te igara za odrasle i za djecu, a također je i sam radio dramske adaptacije, među kojima su najveću popularnost doživjele njegove dramatizacije proza Ivana i Josipa Kozarca za kazalište. Od druge polovice šezdesetih godina prošlog stoljeća do mirovine Mađer je radio kao urednik, novinar i dramaturg u literarnoj redakciji i u dramskom programu Radio Zagreba. Zadaci njegova zaposlenja inicirali su i njegov spisateljski angažman na području radiodramske djelatnosti, tj. njegov doprinos žanru kojeg Carlos Larronde naziva „Theatre invisible“ („nevidljivo kazalište“), naglašavajući kako za razliku od scenskog prikaza, radiodrama komunicira sluhom, a ne vidom.

Pored golemog pjesničkog i proznog opusa za odrasle te dramskog opusa, Mađer je znatan dio svojeg pisanja usmjerio i na područje dječje književnosti. Na tom polju objavio je više knjiga sljedećim redoslijedom: Pišta s vašarišta, (pjesme) Zagreb, 1975.; Ispod klupe, (pjesme) Čakovec, 1981.; „Djedovo slovo“, (priče) Zagreb, 1981. i 1990.; „Leteći šaran“, (priče),Vinkovci, 1995.; Zavičajni tim, (pjesme) Vinkovci, 2001.; Dječje priče, pjesmice, humoreskice, radioigre i bilješkice, Zagreb, 2007. te Pišta oko svijeta, slikovnica, Zagreb, 2013. Ova knjiga na više od 450 stranica donosi i pažljiv izbor iz ovoga segmenta Mađerovog stvaralaštva, a osim uvodne studije dr. sc. Hrvojke  Mihanović Salopek, knjiga sadrži i bibliografske podatke o Miroslavu Slavku Mađeru.


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima