Vojislav Sekelj: Više, više od riječi : sabrane pjesme

Objavljeno: 04.11.2021. Pregleda: 122

Naruči

U povodu 75. obljetnice rođenja renomiranog subotičkog pjesnika Vojislava Sekelja Zavod za kulturu je objavio knjigu Više, više od riječi : sabrane pjesme koju je priredio njegov dugogodišnji prijatelj kako u životu tako i po peru Mirko Kopunović. Knjiga je početkom studenoga 2021. godine izišla iz tiska, kao peta u Biblioteci Prinosi za istraživanje književne baštine. Knjigu je uredila i izradila bibliografiju Katarina Čeliković, a grafičko oblikovanje djelo je Darka Vukovića. Tiskanje knjige pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Na oko tristo stranica priređivač je sabrao sve dostupne pjesme u tri velike cjeline, o čemu pjesnički raskošno piše u predgovoru pod naslovom „Riječ drugu obalu traži“. Podsjeća nas Kopunović kako su prošle četiri godine od odlaska na drugu obalu Vojislava Sekelja te se povodom njegova 75. rođendana objavljuje knjiga sabranih pjesama (njih 391) u knjizi naslova Više, više od riječi.

Pisme pisane našom, riči naših otaca, didova i pradidova, naših materi, majki i pramajki na lijepoj, miloj, zvučnoj bunjevačkoj ikavici (na kojoj su pisali i pišu, objavljivali i objavljuju, vrijedno je to istaknuti, Lazar Merković, Ivan Pančić, Petko Vojnić Purčar, Milovan Miković, Tomislav Žigmanov i mnogi drugi književnici bunjevačkog roda), okosnica su prve od triju cjelina Sekeljevih sabranih pjesama. Nazvana 'Gukni već jedared' sadrži dva poglavlja.“ Prvo je Rič fali, a drugo nosi naziv Rasula se tarana mora.

Prateći riječ predgovora, pratimo i priređivačevo slaganje pjesama. Tako su u drugoj, najvećoj cjelini, imena Na oštrici mača zastupljene pjesme iz zbirki od Sekeljevog poetskog prvijenca Djetinjstvo (1972.) pa do posljednje objavljene knjige pjesama Životopis jedne sjene (2013.) Nazivi poglavlja istovjetni su naslovima objavljenih knjiga, a sedam ih je za Vojinog života objavljeno (ovdje je ubrojena i Rič fali). Poglavlja nose nazive: Djetinjstvo, Sad znadeš sve, Poljubac izdaje, MMV : knjiga prva i MMV : knjiga druga, U izmučenim riječima i Životopis jedne sjene.

Naziv posljednje, treće cjeline knjige sabranih pjesama Vojislava Sekelja je VS izbora nije imao, u kojoj su objavljene pjesme iz časopisa, bez kojih književnici nekada nisu mogli jer su bili „mjesto njihova susreta, ogleda, razgovora, uspoređivanja, polemika, iskoraka u nepoznato, neistraženo, uranjanje u poznato, vježbanje u kojima se otisnuto djelo, prije tiskanja u knjizi, dotjerivalo, cizeliralo, pokušavajući dostići nemoguće – savršenstvo“, piše priređivač. Pjesme objavljene samo u časopisima složene su po tematici u sedam poglavlja: Tražim riječ, Lišen ljubavi ali i mržnje, Novi veliki susret, Ples tišine, Ka zaboravljenom početku, Plovidba je teška i opasna i Buđava sol.

Kopunović napominje kako ćemo većinu pronađenih pjesama i poema istovjetnog, ponekad djelomice, a i znatno izmijenjenoga sadržaja naći u Sekeljevim knjigama što je i naznačeno u fusnotama i bibliografiji objavljenih pjesama. Priređivač još upućuje čitatelja i na Sekeljevu grafičku igru formom i oblikom u njegovom poetskom prvijencu Djetinjstvo te u poemama objavljenim u knjizi Sad znadeš sve kao i Poljupcu izdaje što je vjerno preneseno u ovu knjigu.

Na kraju knjige nalazi se bibliografija djela Vojislava Sekelja, u kojoj su tiskana djela, njegove pjesme u antologijama i zbornicima te abecedno kazalo pjesama uz navedeno mjesto objave.

Opširniji životopis Vojislava Sekelja potpisuje Tomislav Žigmanov.

Knjiga se može nabaviti u prostorijama Zavoda u Subotici na adresi Laze Mamužića broj 22 po cijeni od 1000,00 dinara. Također, može se poručiti telefonom na broj 024/535-533 ili e-mailom na adresu ured@zkvh.org.rs.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima