Festival dječjeg stvaralaštva „Djeca su ukras svijeta“

Objavljeno: 02.04.2009. Pregleda: 102

Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta je jednodnevna kulturna manifestacija u Tavankutu. Organizira se jednom godišnje s proljeća i dio je redovitih programskih aktivnosti mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec

Prvi Festival je održan 1996. godine. Na Festivalu se okupljaju najmlađe folklorne skupine hrvatskih kulturnih društava iz Vojvodine, pa na taj način Festival predstavlja svojevrsnu smotru dječjeg folklornog stvaralaštva vojvođanskih Hrvata. Osim toga, na Festivalu nastupa i po nekoliko dječjih folklornih skupina društava koja njeguju kulturu drugih nacionalnih manjina s ovog područja, čime dobiva i značajku interkulturalne manifestacije.

U posljednjih nekoliko godina kao gost Festivala poziva se i jedno društvo iz Republike Hrvatske. Program Festivala se sastoji od svečanog mimohoda sudionika u narodnim nošnjama po ulicama sela u predvečernjim satima, nakon čega slijedi cjelovečernji program na kojemu skupine predstavljaju tradicionalnu baštinu svojega kraja.

Festival je Državna zajednica Srbija i Crna Gora uvrstila u službeno državno izvješće Vijeću Europe 2003. o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina kao jednu od dvije značajne kulturne manifestacije koja postoji u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, osim Dužijance.


 

Folklorne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima