Šokci i baština – zajednička manifestacija šokačkih udruga u Bačkoj

Objavljeno: 18.02.2016. Pregleda: 74

U cilju prezentacije i očuvanja kulturnog stvaralaštva te međusobne suradnje Šokaca u Bačkoj, 2013. godine pokrenuta je zajednička manifestacija šokačkih udruga kulture u Bačkoj pod nazivom Šokci i baština. Ova manifestacija je izrasla iz manifestacije pod nazivom Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008. održane 2008. godine povodom 320. obljetnice dolaska franjevaca i tuzlansko-gradovrških Hrvata katolika u Bač i okolicu. U njoj su sudjelovale sve šokačke udruge kulture iz bačkog Podunavlja te Šokci iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Ovo je bio početak tijesne suradnje hrvatskih udruga Šokaca u Bačkoj, koje su se i narednih godina međusobno uključivale u glavne godišnje manifestacije.

Hrvatsko nacionalno vijeće prepoznalo je u ovom okupljanju ideju i mogućnost zajedničkog godišnjeg nastupa udruga kulture podunavskih Šokaca u Bačkoj te je 2013. godine iniciralo održavanje manifestacije Šokci i baština koja se svake godine održava u drugom mjestu, s drugom temom iz tradicijske baštine.

U programu svoj rad prikazuju hrvatske udruge kulture iz Bača, Plavne, Vajske, Sonte, Sombora, Berega, Monoštora, te kao gosti udruge iz srijemskog ili bačkog dijela Vojvodine. Od samog početka, manifestacija počinje himnom Šokadije.

Manifestaciju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ.


Folklorne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima