Seminar bunjevačkog stvaralaštva

Objavljeno: 25.01.2016. Pregleda: 85

Seminar bunjevačkog stvaralaštva održava se tijekom mjeseca srpnja u Tavankutu, u organizaciji mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec.

Seminar se bavi tradicijskom kulturom i baštinom Hrvata Bunjevaca iz okolice grada Subotice, u mjestu Tavankut, s ciljem stjecanja novih znanja i vještina, kako samih folklornih voditelja, tako i članova folklornih i tamburaških skupina koji plešu, sviraju ili žele naučiti plesati bunjevačke plesove u sredini koja je samo izvorište ovoga načina plesanja i sviranja, odnosno na njegovoj autentičnoj lokaciji.

Seminar obuhvaća niz edukativnih segmenata, od kojih su tri osnovne grupacije: tradicijski ples, glazba (tambura, gajde, frula i druga tradicijska glazbala) i umjetnička tehnika slamarstva.

Na seminaru se obrađuju sljedeće teme: tradicijski plesovi Hrvata Bunjevaca, tradicijske pjesme i napjevi Hrvata Bunjevaca, tradicijski običaji Hrvata Bunjevaca, tradicijsko tamburaško sviranje (i na drugim tradicijskim glazbalima) i glazba Hrvata Bunjevaca, narodne nošnje Hrvata Bunjevaca i njihova primjena i tehnika izrade umjetnina i suvenira od slame.

Na plesnom se dijelu prezentiraju izvorni načini i tehnike izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačkih narodnih nošnji, tradicijske pjesme Hrvata Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta, dječje igre, te narodni običaji (npr. bunjevačke kraljice, Dužijanca, prelo, svadba i sl.). Polaznici imaju prigodu zaplesati i s plesačima starijih generacijskih skupina, kao i pogledati stare snimke plesača iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Uz praktična plesna predavanja održavaju se i prezentacije tradicijskog odijevanja, te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Na kraju seminara, održava se običaj Dužijanca u Tavankutu te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom običaju.

Na seminaru tamburaške glazbe obrađuju se teme: Tambura kao narodni instrument Bunjevaca, Tehnika sviranja na tamburi, Tamburaški orkestar, Dirigiranje i rad sa orkestrom, Tamburaška literatura s akcentom na bunjevačkim zapisima, Tamburaška partitura, Tamburaški instrumentarij. Osim ovih tema, zastupljene su i teme vezane uz druga tradicijska glazbala.

Seminar izrade perlica i suvenira od slame temelji se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame i izrade suvenira ili perlica od slame. Polaznici će se moći upoznati i sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD Matija Gubec Tavankut, u Biskupijskom muzeju u Subotici te Križni put izrađen od slame u župnoj crkvi u selu Đurđin.

Polaznicima seminara predstavljaju se i teme vezane uz stare zanate, kao što su tehnika tkanja i šlinga.

 

Folklorne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima