Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova

Objavljeno: 02.04.2009. Pregleda: 122

Dani hrvatske knjige i riječi, godišnja kulturna manifestacija u Subotici s podnaslovom Dani Balinat Vujkovaje priredba s više događaja, a njezin je temeljni cilj podsjećanje na najistaknutijeg sakupljača narodnih pripovijedaka među Hrvatima – Balinta Vujkova, afirmacija i valorizacija njegove zaostavštine, popularizacija među suvremenim čitateljstvom, napose među djecom i mladima, te retrospektivno prikazivanje i tematiziranje suvremenoga književnog stvaralaštva Hrvata u Vojvodini.

Od osnutka 2002. Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica. Povod za njihovo pokretanje bila je 90. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti Balinta Vujkova.

Program se sastoji od stručno-znanstvenog skupa i više kulturnih događaja, među kojima su multimedijalna večer, program namijenjen djeci i književna večer. U znanstvenom skupu sudjeluju književnici, jezikoslovci, etnografi, pedagozi, povjesničari umjetnosti i drugi stručnjaci iz Vojvodine (Srbije), Hrvatske, Mađarske i Austrije te tako sastavom sudionika iskoračuje iz lokalnih okvira i postaje općehrvatska manifestacija na prostoru Panonije.

Radi ostvarivanja temeljnog cilja Dana pokrenuto je izdavanje zvučne edicije, nakladnička djelatnost, s posebnim naglaskom na slikovnice, te druga medijska ostvarenja (dokumentarni film, animirani film, kazališne predstave i sl.) sa sadržajima iz opusa Balinta Vujkova.

Hrvatska čitaonica je izdala i zbornike radova sa stručnih skupova održanih tijekom dosadašnjih Dana Balinta Vujkova. Tako je objavljeno četiri zbornika radova i to za razoblje 2002.-2005., 2006.-2010., 2011.-2012. i 2013.-2014.

U sklopu Dana, Hrvatska čitaonica dodjeljuje svoju nagradu za životno djelo, a od ustanovljavanja nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, i nagrade Zavoda se dodjeljuju na ovoj manifestaciji.


Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima