Crkva svetog Jurja - Golubinci

Objavljeno: 26.04.2023. Pregleda: 214

 • Đurđevska 6, 22308 Golubinci
 • Tel./Fax: +381(0)22 2381 305
 • E-pošta: zupagolubinci@gmail.com
 • Filijale: Nova Pazova, Popinci, Stara Pazova, Vojka

Župa u Golubincima je ustanovljena 1771. godine. Kada je stupio na snagu Požarevački mir 1718. godine, sve s druge strane Save je ostalo u Osmanskom carstvu. Tada je austrijska carica i hrvatska kraljica Marija Terezija uspostavila Vojnu granicu i podijelila zemlju Golubinčanima i ostalim župama u Srijemu. U Golubince i druga mjesta uz Savu, doseljava Ličane iz okolice Otočke kapetanije.

Današnja crkva svetog Jurja građena je od 1884. do 1885. godine za vrijeme župnika dr. Jose Pausa. Đakovački biskup J. J. Strossmayer je 17. lipnja 1886. godine po prvi puta podijelio sakrament sv. Krizme u ovoj crkvi. Golubinčana je bilo 259, a otprilike toliko i Putinčana. Župska općina je prve orgulje iz 1886. godine kupila od crkve u Zemunu, a postavio ih je graditelj orgulja Hes iz Beča. Nove orgulje dovršene su 20. prosinca 1886. godine, po Hubmannu, orguljaru iz Kutjeva, a blagoslovio ih je inđijski dekanu Šime Čizmarević. Biskup Strossmayer je preporučio Golubinčanima stolara iz Đakova za izradu novog velikog oltara od hrastovog drveta s krstionicom. Biskupovim posredovanjem je 1888. godine nabavljena oltarna slika sv. Jurja, iz đakovačke župne crkve. Dekan zemunski blagoslovio je novoukrašenu crkvu 25. studenog 1906. godine, a župnik Martin Firinger je održao prigodno slovo.

Crkveni objekt predstavlja sakralnu građevinu pravokutne osnove u smjeru sjever-jug s glavnim ulazom iz Đurđevske ulice. Iznad glavnog portala crkve stoji natpis na bijeloj mramornoj ploči: „Kralju Tomislavu o tisućugodišnjici kraljevstva hrvatskog, 925.-1925., podigoše golubinački Hrvati“. Crkva je evidentirana kao nepokretno kulturno dobro od Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Srijemska Mitrovica.

Na temelju parica koje su čuvaju u Nadbiskupijskom arhivu u Đakovu, tijekom dva i pol stoljeća u Golubincima je bilo više od 30 župnika: Ivan Seliškar, župnik od 1826. do 1836. godine, zatim u župu 1836. godine dolaze redovnici franjevci: Emilijan Liebl, Kuzma Drenovac župnik iz Zemuna, Jakob Rušević župnik iz Zemuna, Stanislav Ovničević iz Hrtkovaca. Tijekom rujna 1836. ponovno je upravitelj Ivan Seliškar, a nakon njega Jakob Harča, župnik iz Inđije i Emerik Lović iz Hrtkovaca (vjerojatno kao zamjena), do dolaska upravitelja 1836. godine. Antun Sabolović upravlja župom do kraja veljače 1837.godine. Od ožujka 1837. do lipnja 1867. godine upravitelj župe je Ilija Barić. Poslije njega, 1867. godine u Golubince dolazi župnik Egidije Ibišić i ostaje u župi do studenoga 1871. godine. Josip Darbolo, upravitelj iz Inđije i Franjo Turković, inđijski župnik, dolaze u župu od studenoga 1871. godine, vjerojatno kao zamjena do dolaska upravitelja. Jakob Hajsler dolazi kao upravitelj u prosincu 1871. godine i ostaje u Golubincima do 1873. godine. Nakon njega dolazi Pavao Mikojević (Mikoević), od početka 1872. do lipnja 1872.godine, zatim Gabrijel Mašek od lipnja 1872. do kolovoza 1876. godine.

Zatim slijede Josip Paus (od kolovoza 1876. do 18. veljače 1878. godine), Ivan Šabarić, Blaž Radonić, Napoleon Smekal, Martin Firinger, Franjo Vukovič, Vinko Juranić, Zvonimir Krasnik, Ivan Šalovac, Josip Cifrić, Franjo Ilehman, Petar Masnić, Julije Varga, Filip Prpić, Franjo Pohn, Josip Pelz, Josip P. Haubrich, Vladimir Vargić, Blaž Periškić, Božidar Ljubičić, Jozo Duspara, Darko Tvrdojević, i posljednjih godina župnici Ivica Damjanović, Željko Tovilo, Vjekoslav Lulić, Marko Kljajić i današnji (tekst pisan listopada 2023. godine) župnik Zdravko Čabrajac. Kako ističe Marko Kljajić, nekadašnji golubinački župnik i autor monografije Golubinci kroz povijest, među njima je možda najznakovitiji i najupečatljiviji bio doktor Josip Paus župnik i graditelj današnje crkve. No, svaki župnik je na svoj način doprinio duhovnom rastu ove vjerničke zajednice katolika u Golubincima, nekada vrlo poznatoj i dobrostojećoj župi.

Izvor: https://www.srijembiskupija.rs/

 Fotografije: FB Župa sv. Jurja, mučenika - Golubinci

Sakralni objekti Srijem

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • Koncert Veseli se, o Marijo
 • Dužijanca malenih - prvi dan
 • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
 • Dužijanca malenih - drugi dan
 • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima