Crkva svetog Klementa - Hrtkovci

Objavljeno: 19.07.2022. Pregleda: 432

Hrtkovci su selo koje leži u srijemskoj ravnici na obali rijeke Save nedaleko od Srijemske Mitrovice. Na području današnje župe Hrtkovci u povijesnim dokumentima se spominje više naselja, dok se Hrtkovci prvi put spominju 1416. godine pod imenom Herkolch. Tijekom turske vladavine u Srijemu Hrtkovci se spominju u turskim spisima sredinom 16. stoljeća pod nazivom Hirtkovc. Nakon odlaska Turaka s područja Srijema na područje Hrtkovaca doseljavaju se Klimenti. Klimenti su bili katoličko stanovništvo koje se u 18. stoljeću pod pritiskom Turaka doselilo u Srijem s područja Kosova i Albanije, a tijekom njihovog doseljenja Hrtkovci su zabilježeni pod imenom Hudrovcz. Godine 1744. misionari Klimenta poslali su kraljici Mariji Tereziji pismo u kojem opisuju svoje poteškoće vezane za crkvu koja, kako pišu, više liči na sjenik nego na Božji hram. Prvi dušobrižnici Klimentima su bili franjevci koji su bili poslani od strane Kongregacije za širenje vjere zbog nedostatka biskupskih svećenika. Za vrijeme preuredbe župa, tj. pothvata austrijskog cara Josipa II. da osnuje nove župe i mjesne kapelanije, osniva se i župa u Hrtkovcima 1789. godine, kada franjevci odlaze i u Hrtkovcima se imenuje župnik.

Sveti Klement

Crkva u Hrtkovcima je posvećena rimskom papi i mučeniku svetom Klementu koji je bio učenik svetih Petra i Pavla i smatra se nasljednikom svetog Petra. Prema legendi je sveti Klement za vrijeme cara Trajana bio prognan na rad u kamenolome jer se nije htio odreći kršćanstva. Kako su bili jako žedni on se obratio Bogu za pomoć i pojavilo se neko janje koje ih je povelo na određeno mjesto. Na tom mjestu Klement je udario o zemlju i odmah se pojavio izvor vode. Njegovi progonitelji, kad su čuli za to čudo, svezali su mu sidro oko vrata i sunovratili ga u more. Zbog ove legende sveti se Klement obično prikazuje sa sidrom oko vrata ili pokraj sebe, a često se pojavljuje i s janjetom obučen u papinsku odjeću.

Prva crkva

Izgradnja prve drvene crkve u Hrtkovcima započeta je 1750. godine. Iz raznih spisa možemo saznati da je prvobitna crkva bila sagrađena od drveta i da je bila loše oličena, bila je dugačka oko 25 metara, a široka oko 15 metara. Crkva nije imala propovjedaonice, klupe su bile samo za muškarce, a na koru nije bilo orgulja. Svetohranište je bilo drveno i izgrađeno na luk i nije bilo obloženo svilom. U crkvi se nalaze tri oltara: glavni je posvećen svetom Klementu, jedan pokrajni posvećen je uzvišenju Blažene Djevice Marije, a drugi svetom Ivanu Nepomuku i svi ovi oltari su stolarski radovi i na njima nema nikakvih slika. Dvije ispovjedaonice sa zatvorenim vratima i rešetkama se također nalaze u crkvi. Sakristija se nalazi iza velikog oltara, ima čvrsta vrata koja se zaključavaju i prozor s kožnim pokrivačem. Zvonik, u kome se nalaze dva zvona, izgrađen je iznad glavnih crkvenih vrata, drven je i pokriven je crveno obojenom šindrom.

Nova crkva

Postojeća crkva je bila u veoma lošem stanju i 1811. godine počinje izgradnja nove crkve. Nova crkva bila je dugačka 24 metra i široka 11 metara. Mitrovački župnik i dekan Karlo Pavić je blagoslovio crkvu 23. studenoga 1824. godine. Naposljetku, župna crkva je popravljena 1917. godine. Iznutra je obojena 1929. godine, a 1938. godine oličen je i vanjski dio. Krajem 1969. godine postavljen je novi oltar ispred oltara svetog Klementa.

Na meti vandala

Za vrijeme Domovinskog rata crkva je često bila na meti vandala, a župnik je često maltretiran te se morao skrivati i bježati iz crkve. Godine 1995., 5. svibnja, provaljena su vrata sakristije i u njoj je podmetnut požar. Ormari, misno ruho i liturgijsko posuđe, kao i ostali inventar, ili su izgorjeli ili su oštećeni, a osim požara napravljen je i nered u crkvi, odnosno isprevrtan je inventar, izvrnut harmonij, prozori i svijećnjaci su razbijeni. Sva unutrašnjost crkve bila je pocrnjela od dima i topline. Na crkvi je 2002. privremeno saniran krov, a 2003. obnovljena je ograda oko crkve. Godine 2004. potpuno je uređeno svetište crkve s novim inventarom i postavljeno 5 reflektora za vanjsku rasvjetu crkve. Na crkvu je 2005.godine postavljen novi krov i izmijenjene su daske i trula građa, a samo godinu dana poslije je obnovljena i oličena sakristija.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Dujić i D. Španović)

Sakralni objekti Srijem

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima