HKPD Jelačić - Petrovaradin

Objavljeno: 06.04.2009. Pregleda: 401

Opći podaci

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Jelačić

Osnovano 2003. 

Broj članova: 200 (50 aktivnih)

Kontakt

Štrosmajerova 20, 21131 Petrovaradin

Uredski prostor 

Koste Nađa 21, 21131 Petrovaradin

+381 21 439 000; +381 64 6474 780

E-mail: jjelacic@gmail.com

Web: www.jelacic.rs

Facebook profil udruge

Vodstvo 

Mirko Turšić, predsjednik

Email: tursicms@gmail.com

Vladimir Karnaš, dopredsjednik

Marina Karavanić, tajnica

Sekcije 

Pjevački zbor, voditeljica Vesna Kesić Krsmanović 

Orkestar

Dramska sekcija, voditeljica Branka Dačević 

Povijesno-istraživačka sekcija, voditelj Davor Martinčić 

Sportska sekcija, voditelj Milan Mikuljan

Manifestacije

Pokladni karneval 

Spomendan smrti Josipa Runjanina, veljača 

Spomendan rođenja Franje Štefanovića, ožujak

Koncert uskršnjih popijevaka 

Spomendan rođenja Ilije Okrugića Srijemca, svibanj 

Godišnji koncert Mješovitog zbora i tamburaškog orkestra, lipanj 

Svečana akademija u povodu obilježavanja spomendana bana Jelačića, listopad 

Sv. Nikola – prigodni program, prosinac 

Božićni koncert, prosinac


Više o udruzi

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Jelačić je kulturna udruga iz Petrovaradina. Društvo je utemeljeno 25. studenoga 2003. godine.

Devedesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je hrvatski narod u ponovnom otkrivanju spomenika najpoznatijemu hrvatskom banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu u Zagrebu, i simbolički prolazio katarzu, petrovaradinski i srijemski Hrvati sudjelovali su u tom znakovitom događaju molitvom za pokojnog bana u njegovoj rodnoj župi sv. Jurja u Petrovaradinu. Tada vjerojatno nisu ni slutili da će desetak godina kasnije, 16. listopada 2001. godine, u istoj župi i crkvi svečano proslaviti 200. obljetnicu njegova rođenja. Uz nazočnost predstavnika matične države, Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada, na banovoj rodnoj kući u današnjoj Beogradskoj ulici kbr. 10, svečano je otkrivena obnovljena spomen-ploča koju su prigodom stogodišnjice banova rođenja podigli građani Petrovaradina.

Nedugo potom, u svjetlu novonastalih političkih i društvenih prilika, buđenja brojnih hrvatskih društava u Srijemu i Bačkoj, petrovaradinski Hrvati, uz potporu srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, odlučuju obnoviti svoj kulturni i društveni život koji se do Drugoga svjetskog rata odvijao kroz djelovanje tridesetak udruga.

Na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. godine, u svečanoj auli rezidencije srijemskoga biskupa, održana je Osnivačka skupština Društva kojom je obnovljen rad HKPD-a Jelačić Petrovaradin. Na skupštini je usvojen Statut društva, izabrani su prvi članovi Upravnoga i Nadzornog odbora, a za predsjednika je imenovan Petar Barbek.

Koliko se osnivanje Društva činilo laganim, toliko je tijek službenog registriranja bio obeshrabrujući. Nakon uzastopnih odgađanja i primjedbi Ministarstva unutarnjih poslova u Novom Sadu, u postupku za registriranje, Društvo je konačno registrirano 8. ožujka 2004. godine u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, u Beogradu.

Time je i službeno započeo rad Društva koji će se sve do današnjega dana odvijati u znaku očuvanja kulturnoga identiteta petrovaradinskih Hrvata.

Kulturno-umjetnički rad Društva ispočetka je bio vidljiv u nastupima već postojećeg vokalno-instrumentalnog sastava „Patoka“ čiji su umjetnici bili među prvim članovima Jelačića.

Nedugo potom osnovana je pjevačka sekcija koja je pod ravnanjem dirigentice, prof. Vesne Kesić Krsmanović, prerasla u ozbiljan višeglasni, mješoviti pjevački zbor. U sastavu od tridesetak pjevačica i pjevača, zbor njeguje širok repertoar skladbi, od tradicionalnih narodnih i klasičnih djela do liturgijskih i crkvenih popjevaka. Kao svojevrsni nasljednik nekadašnjega mjesnoga Hrvatskoga pjevačkoga društva „Neven“, zbor osobitu pozornost poklanja djelima hrvatskih skladatelja iz Petrovaradina, doprinoseći tako promidžbi njegove vrijedne glazbene baštine. Osim u zavičaju, zbor je ostvario i vrlo zapažen uspjeh nastupima diljem Vojvodine (Ruma, Bač, Vajska, Zemun, Subotica, Novi Sad, Šid, Srijemska Mitrovica…) i Republike Hrvatske (Nijemci, Ilok, Tovarnik, Županja, Zagreb, Otok Rab, Trogir, Novigrad Podravski, Gospić, Bužim, Gunja, Pakrac, Požega, Vinkovci i dr.). Na natjecanju pjevačkih zborova u Rumi (27. 10. 2013.) u okviru 50. Festivala muzičkih društava Vojvodine, zbor je osvojio brončanu medalju.

Tijekom 2005. godine s radom je počela škola tambure koju vodi prof. Stevan Mošo. Kontinuiranim radom i svesrdnim zalaganjem polaznika, osnovan je orkestar koji danas broji dvadesetak članova i djeluje u dvije skupine: dječjoj i omladinskoj. Uz tradicijsku, srijemsku i slavonsku tamburašku glazbu, orkestar izvodi i djela s područja zabavne glazbe domaćih i inozemnih autora. Veliki polet napretku orkestra daju česti nastupi i gostovanja na kojima osobitu naklonost publike pridobivaju najmlađi članovi orkestra. Do sada su s uspjehom nastupali u Ljutovu, Nijemcima, Oprisavcima, Pakracu, Rabu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu.

Sjajne rezultate Društvo postiže na polju sporta, zahvaljujući svojoj nogometnoj sekciji koja je po broju priznanja u samome vrhu, ne samo matičnoga Društva, nego i ostalih hrvatskih udruga u Srijemu. Na malonogometnim turnirima održanim u organizacijama hrvatskih udruga u Zemunu, Srijemskoj Mitrovici, Rumi i Slankamenu, nogometaši HKPD-a Jelačić osvajali su redovito najbolja mjesta. Voditelj sekcije je Milan Mikuljan.

Dramski odjel Društva aktivan je na više načina. U predbožićnom i božićnom vremenu pripremaju se igrokazi, lutkarske i druge manje predstave za djecu među kojima posebno mjesto zauzima proslava sv. Nikole, kao vodeće i stalne, godišnje manifestacije za djecu HKPD-a Jelačić. Priređivanje fragmenata iz dramskih djela Ilije Okrugića Srijemca i dramsko-glazbenih djela Franje Štefanovića spada u složenije zadatke ove sekcije, obvezane na upoznavanje, njegovanje i promicanje dramskog stvaralaštva grada Petrovaradina. Voditeljica sekcije je Branka Dačević.

Ponosni na bogatu i slavnu prošlost, kao i privilegij baštinjenja bogatoga nasljeđa Petrovaradina, u Društvu je od samoga osnutka aktivna povijesno-istraživačka sekcija u čijoj je organizaciji dosada priređeno nekoliko predavanja o hrvatskim velikanima, spomenicima kulture i društvenim prilikama i pojavama koje su obilježile prošlost Petrovaradina. Istraživački odjel sekcije s uspjehom sakuplja i arhivira stare razglednice, fotografije i pisane dokumente koji su od značaja za prošlost hrvatstva u Petrovaradinu. Voditelj sekcije je Davor Martinčić.

Izvor: HKPD Jelačić

Srijem

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima