Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Objavljeno: 20.02.2024. Pregleda: 176

U subotu 24. veljače 2024. u Art kinu Lifka u Subotici, s početkom u 18.30 sati održat će se nastavak Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini. Program je posvećen spoju filma o slikarstvu, književnosti i psihologije, a gost večeri bit će prof. dr. sc. Veljko Đorđević čiji ćemo roman Let iznad psihijatrijskog gnijezda ujedno predstaviti publici i razgovarati o filmu i knjizi nakon projekcije. Ulaz je besplatan. 

Dragi Vincent - Hrvatska, 2006., dokumentarni film, trajanje 47 minuta, scenarist i redatelj Bogdan Žižić, snimatelj, Željko Guberović, skladatelj Arsen Dedić, produkcija Studio Guberović

Film otkriva vrlo neobičnu duhovnu i slikarsku vezu između hrvatskog slikara Dragutina Trumbetaša i glasovitog Vincenta Van Gogha. Temeljen na istoimenom Trumbetašovu ciklusu, zamišljenoj korespondenciji putem slika-pisama sa slikarskim genijem Van Goghom u kojima se Trumbetaš poistovjetio sa sudbinom slavnog, ali isto tako nesretnog i neshvaćenog umjetnika. Film je priča o dva umjetnika, dvije sudbine, no ujedno i vizualna priča o Trumbetašovu Turopolju i Posavini s jedne, te Van Goghove Nizozemske, Provanse i Ille de France s druge strane. Dio filma snimljen je u francuskoj Provansi, mjestima gdje je Van Gogh stvorio svoja najvažnija i najpoznatija djela.

Bogdan Žižić rodio se u Solinu 1934. Diplomirao je pravo 1957, radio kao dramaturg u Zagreb filmu, a kasnije je bio i direktor te kuće. Od 1964. režira dokumentarne filmove od kojih su mnogi nagrađivani na brojnim festivalima: Pohvala ruci (1968.), Otkopčati dugme (1968.), S onu stranu mora (1968.), Ivana (1981.), Emanuel Vidović (1989.), Goli otok (1994.). Kontinuirano se uspješno bavio i radom na kratkim filmovima: Madeleine, mon amour (1971.), Putovanje (1972.), Presa (1981.). Veliki uspjeh postigao je na festivalu u Puli filmom Kuća (1975.), gdje je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom. Režirao je i veliki broj televizijskih dokumentaraca i obrazovnih emisija.

„Let iznad psihijatrijskog gnijezda moguće je samo u uvjetima ako naučimo letjeti iz kulture bolesti u kulturu zdravlja. To nije događaj, nego proces koji su započele generacije puno godina prije nas, a na nama je stvoriti uvjete novoj generaciji psihijatrijskih poletaraca da uzlete. Kamo, koliko i kojom brzinom ovisit će o zdravom razumu koji bi trebao prevladati jer smo na izmaku prve četvrtine 21. stoljeća, stoljeća uma, a da to i ne osjetimo jer smo dozvolili da rastu i cvjetaju strah, rat i netolerancija, kako je nekada govorio jedan od doajena svjetske socijalne i ekološke psihijatrije, moj učitelj, pokojni prof. dr. sc. Vladimir Hudolin.“ – Veljko Đorđević.

Profesor Veljko Đorđević, ima bogato kliničko iskustvo u radu s pacijentima sa svim psihičkim poremećajima, a osobito se bavi liječenjem depresivnih i anksioznih poremećaja, psihotičnih poremećaja te svih vrsta ovisnosti, a o kojima i govori ovo njegovo najnovije književno djelo.

Knjigu će uz autora predstaviti filmski redatelj Branko Ištvančić i prof. dr. sc. Marijana Braš.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u suradnji sa Art kinom Lifka, Studiom Guberović i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima