Dani Ivana Antunovića u lipnju 2015. u Subotici i Kalači

Objavljeno: 28.02.2015. Pregleda: 48

Sastanak Dani I.A.2015-1

U povodu 200 godina od rođenja narodnoga preporoditelja Hrvata u južnoj Ugarskoj Ivana Antunovića ove (2015.) će godine biti održani Dani Ivana Antunovića u Subotici i Kalači. To je odlučeno na zajedničkoj sjednici predstavnika suorganizatora ove manifestacije – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ (Vojvodina, Republika Srbija), zatim Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj (Republika Mađarska), Filozofskoga fakulteta u Osijeku, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (Republika Hrvatska), koja je održana 24. veljače 2015. godine, na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Dani Ivana Antunovića bit će održani u mjesecu lipnju tijekom tri dana – od petka do nedjelje (19., 20. i 21. lipnja 2015.), u Subotici i Kalači, i obuhvaćat će niz kulturnih priredbi. Središnji dio proslave jubileja bit će međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom „Ivan Antunović – narodni preporoditelj Hrvata u Ugarskoj“.

Naime, predstavnici suorganizatora složili su se kako je dvjesto godina od rođenja toga velikog kulturnog poslenika, publicista, pisca, kalačkog kanonika i naslovnog biskupa bosonskog, dobar povod da se u njegovoj rodnoj Bačkoj organizira međunarodni znanstveno-stručni skup s ciljem da se iz perspektive suvremenih znanosti valorizira i njegovo društveno i kulturno djelovanje te njegovo djelo. Skup je zamišljen kao interdisciplinaran – okupio bi teologe, etnologe, jezikoslovce, teoretičare i povjesničare književnosti te povjesničare. Nakon skupa predviđeno je i objavljivanje zbornika radova sa skupa, koji bi imao međunarodnu recenziju.

O daljnjim aktivnostima i svim drugim važnim informacijama javnost će od strane suorganizatora biti pravodobno obaviještena.

Više o biskupu Ivanu Antunoviću možete pročitati ovdje.

 Organizatori

 

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima