Dužijanca 2016.: Izložba „S Božjom pomoći“

Objavljeno: 28.06.2016. Pregleda: 21

Izlozba S bozjom pomoci 2016 pozivnica mIzložba „S Božjom pomoći“, bit će otvorena u srijedu, 6. srpnja 2016., u Suvenirnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati. Tema ovogodišnje izložbe u sklopu Dužijance 2016., je Bunjevačko momačko kolo i Dužijanca. Izložbu zajednički pripremaju Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović, u suradnji s Gradskim muzejom Subotice.Trajanje izložbe je od 6. srpnja do 16. kolovoza 2016.

Sadržaj izložbe vezan je za Bunjevačko momačko kolo i Dužijancu, a bit će izloženi predmeti, barjaci, fotografije i dokumenti iz vremena kada je društvo djelovalo. Na izložbi će sažeto biti predstavljena povijest Bunjevačkog momačkog kola, te njegove aktivnosti koje su u svom radu isticali kao najvažnije: a) mušku mladež izobražavati u religioznom i domoljubnom duhu; b) odgajati ih u prosvjetnom i privrednom pravcu; c) priređivati im pristojne zabave i predavanja, te osnivati knjižnice. 

Izložba je podijeljena u dva segmenta. Prvi dio bavit će se poviješću društva, njegovim osnivanjem, djelovanjem između dvaju svjetskih ratova i konačno ukidanjem. Drugi dio izložbe posvećen je organiziranju proslave Dužijance u suradnji s Katoličkim divojačkim društvom.

Bunjevačko momačko kolo bila je katolička prosvjetno-odgojna i zabavna organizacija subotičke mladeži između dvaju svjetskih ratova. Društvo je osnovano nakon Prvoga svjetskoga rata kao pandan Katoličkom divojačkom društvu. Prva skupština društva održana je 24. X. 1920. godine.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima