Izložba i projekcija filmova na Verušiću – „Dužijanca među pukom“

Objavljeno: 12.03.2019. Pregleda: 15

Duzijanca među pukom VerusicUBH Dužijanca je prošloga petka u naselju Verušić, nadomak Subotice, organizirala izložbu fotografija i projekciju filmova o Dužijanci. Večer je nazvana Dužijanca među pukom. Fotografije su tematizirale ris i tradicijsko odijevanje u kontekstu nekada žetvenih običaja, a danas velike manifestacije bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Filmski dio večeri činila je kompilacija iz više filmova koji se bave temom Dužijance, autora Zvonimira Sudarevića i Branka Ištvančića.

 

 

Foto: facebook stranica Dužijanca

Ovaj događaj je bio prilika i da se okupe prijašnji bandaši i bandašice iz toga naselja, a tiskana je i prigodna brošura o nositeljima tih titula s područja Verušića. Okupilo ih se ovom prigodom više, od onih starijih poput Jage Ivanković Radaković i Lojzije Kujundžića do mlađih, kao što je Đurđa Sudarević, udana Mecanov.
„Drago nam je da je ova večer održana, da smo se okupili i širili zajedništvo“, kaže jedan od verušićkih bandaša Ljubomir Mesaroš.
Na Verušiću se rijetko organiziraju kulturna događanja, te je ovo „gostovanje“ Dužijance među publikom pozitivno ocijenjeno. Potvrđuje to i nazočnost velikog broja mještana.
U sklopu ovog gostovanja Dužijance, u nedjelju, 20. siječnja, služena je svečana sveta misa u mjesnoj kapeli sv. Leopolda Mandića.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima