Koncert zbora sv. Blaža iz Zagreba u Subotici

Objavljeno: 06.11.2015. Pregleda: 41

Zbor sv BlazaZG mMješoviti pjevački zbor crkve sv. Blaža iz Zagreba i Komorni orkestar održat će koncert u Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici, u subotu, 14. studenoga 2015. godine, s početkom u 19 sati.

U programu će biti izvedena Krunidbena misa u C duru KV 317 za soliste, zbor i orkestar W. A. Mozarta, te djela autora: V. Lisinskog, G. Verdija, A. Kabilja, I. pl. Zajca, L. Sorkočevića, P. Mascagnija. Kao solisti će nastupiti: Ljiljana Čokljat – sopran, Renata Mihelčić – sopran, Blanka Tkalčić – alt, Siniša Galović – tenor i Ivica Trubić – bas. Za orguljama je Davor Ljubić, a dirigent je Ronald Braus.

U nedjelju, 15. studenog zbor će pjevati na misi u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici u 10 sati.

Organizatori koncerta u Subotici su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ Subotica i Udruženje „Electe“ Subotica.

Koncert je ostvaren uz potporu Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i udruge Hrvatska kuća.

Mješoviti pjevački zbor crkve sv. Blaža iz Zagreba ove godine slavi 100 godina kontinuiranog rada. Zbor je osnovan 1915. godine te je već u kolovozu 1915. sudjelovao u Blaženskom proštenju u Mariji Bistrici što je bilo pozdravljeno u ondašnjim novinama i časopisima. Ubrzo je započeo i tečaj korektnog i praktičnog pjevanja. Već su tada često kao gosti nastupali mnogi poznati operni i koncertni solisti.

Zbor predvodi sva veća župna slavlja i nedjeljom predvodi pjevanje na sv. misi u 11 sati. Trenutno zbor ima 30-ak aktivnih članova svih generacija. Na programu zbor ima sva važnija sakralna kao i svjetovna djela i 15-ak misa.

Do sada je zbor nastupio osim u Hrvatskoj, i u Austriji, Italiji, Sloveniji i BiH. Mnogi operni solisti često nastupaju kao suradnici zbora među kojima valja istaknuti Sofiju Ameli, Sinišu Galovića, Ivicu Trubića, Nikšu Radovanovića.

Komorni orkestar koji često surađuje sa zborom je sastavljen od akademskih glazbenika, članova opernog orkestra HNK i Zagrebačke filharmonije.

Voditelj i dirigent zbora je Ronald Braus, a orguljaši su Davor Ljubić i Eva Košir Karačić

Ronald Braus rođen je 1973. u Rovinju. Poslije završenoga glazbenog obrazovanja u rodnome gradu i Puli studirao je pjevanje kod profesorice Renate Šeringer u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je 2001. diplomirao solo pjevanje u klasi Dunje Vejzović. Usavršavao se kod uglednih profesora i opernih solista poput Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana, Giorgia Suriana i Cynthie Hansell Bakić. Debitirao je 1998. na otvorenju Zagrebačkoga ljetnoga festivala ulogom Ptolomeja u operi Julije Cezar Georga Friedricha Händela. Do danas je kao solist surađivao s mnogim kazališnim i producentskim kućama, te nastupao na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, primjerice Sloveniji, Italiji, Švicarskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini. Dirigent je mješovitog pjevačkog zbora crkve sv. Blaža od 1999. godine. Umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri na Crvenom otoku, odnosno otočiću sv. Andrije pokraj Rovinja. U prosincu 2005. objavljen mu je i prvi nosač zvuka, a 2006. je u Zagrebu utemeljio Operu b.b., prvu hrvatsku putujuću opernu trupu kojoj je i danas umjetnički ravnatelj. Član je Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima