Međunarodni projekt u koji su uključeni Franjevački samostan iz Subotice i ZKVH - Digitalizacijom sačuvati baštinu

Objavljeno: 04.10.2016. Pregleda: 54

medjunarodni projekt 1U Osijeku je 27. rujna održana tiskovna konferencija o projektu Digitalizacija baštinskih knjižnih fondova: naša nužnost i obveza, koji je dobio sredstva na natječaju digitalne i javne humanistike europskog digitalizacijskog konzorcija DARIAH-EU. U taj su projekt, osim više obrazovnih, znanstvenih i kulturnih ustanova u Osijeku, uključeni i Franjevački samostan u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Cilj projekta je da se bogata knjižnična građa putem digitalizacije i objave učini dostupnom širim, posebice znanstvenim krugovima.

Tim povodom studenti knjižničarstva s Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera boravili su ljetos u Subotici te radili na usustavljivanju građe knjižnice Franjevačkog samostana.

„Zahvalan sam na činjenici da su u fundusu samostanske knjižnice u Subotici uveli reda na građi koja seže do 15. i 16. stoljeća, klasificirali dobar dio građe, pristupili katalogizaciji i sve to uredno pripremili za digitalizaciju“, kaže gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber.

S gvardijanom je suglasan i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ističući kako će ovim projektom na suvremen način biti zaštićena vrijedna građa.

„Danas svjedočimo dobro odrađenom prijeđenom putu, knjižnica u Franjevačkom samostanu sređuje se na najsuvremeniji način. Hvala Odjelu za kulturologiju i svima koji su prepoznali važnost bogate građe i želju da ju učinimo dostupnom svekolikoj javnosti. Time otvaramo mogućnost za daljnja istraživanja i propitkivanja i stvaramo prostor za dostupnost te građe u digitalnoj verziji. Tim činom ona postaje svrsishodna, jer bogata povijesna i kulturna građa ne poznaje državne granice, a isto tako, nadam se da nećemo stati samo sa Suboticom, da ćemo stići i do Bača, do Zemuna...“, kazao je Žigmanov.

Doc. dr. sc. Tihomir Živić, predsjednik Katedre za knjižničarstvo na Odjelu za kulturologiju osječkoga Sveučilišta kaže kako će neprocjenjivo blago u knjižnici subotičkog Franjevačkog samostana biti prezentirano prije svega javnosti u Republici Hrvatskoj, „koja i ne zna što se to sve tamo nalazi“.

Koordinatorica konzorcija DARIAH-EU za Hrvatsku Koraljka Kuzman Šlogar ističe da se čine pionirski koraci u razvijanju svijesti o dostupnosti građe iz arhiva, samostana, muzeja, da budu vidljivi drugima i općenito javnosti, a samim tim prepoznatljivi diljem Europe i svijeta.

„Počeli smo prije dvije godine, kada je na razini Europe organiziran Konzorcij, i to uz angažiranje tek 3, 4 institucije u nas, a danas, dvije godine kasnije mi imamo umrežene 24 institucije iz područja kulture, znanosti, obrazovanja i umjetnosti i taj trend širenja se nastavlja. Drago mi je da smo se angažirali da pomognemo i hrvatskoj manjinskoj zajednici u Vojvodini i bit će mi zadovoljstvo ako tu suradnju možemo i nastaviti“, kaže Kuzman Šlogar.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Žebić)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima