Na VI. hrvatskom slavističkom kongresu Priopćenje o bunjevačkim govorima

Objavljeno: 14.09.2014. Pregleda: 48

Hrvatski slavisticki kongres2014-mŠesti hrvatski slavistički kongres svečano je otvoren 10. rujna 2014. godine, u vukovarskom Dvorcu Eltz. Kongresu, a trajao je do 13. rujna. S ciljem afirmacije kroatistike u slavenskim, a time i svjetskim akademskim sredinama, ove je godine okupio 270 domaćih i inozemnih slavista iz Poljske, Austrije, Njemačke, Mađarske i Vojvodine. Osim u Vukovaru, rad Kongresa odvijao se i u Vinkovcima. Sastavni dio svakog Kongresa čine i stručni izleti, a ove godine sudionici su, uz Vukovar i Vinkovce, obišli Vučedol, Tovarnik i Ilok te Đakovo.

 

Hrvatski slavisticki kongres2014-4-mTijekom programa otvorenja dodijeljene su i tradicionalne nagrade Hrvatskoga filološkog društva. Ove godine medalja Stjepana Ivšića uručena je hrvatskom jezikoslovcu akademiku Stjepanu Babiću; medalja Antuna Barca književnom znanstveniku Stanislavu Marijanoviću, a medalja Vatroslava Jagića, koja se dodjeljuje inozemnomu slavistu-kroatistu za promicanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture, Ruskinji Svjetlani Olegovnoj Vjalovoj.

Hrvatski slavisticki kongres2014-2-mOd osam tematskih cjelina programa Kongresa, ove je godine prvi puta bila i zasebna programska sekcija posvećena književnim, jezikoslovnim i temama iz tradicijske kulture Hrvata izvan Hrvatske, među ostalim i one o Hrvatima iz Vojvodine. Dr. sc. Tomislav Čužić izlagao je na temu „Hrvatska nastava u Vojvodini – iz kuta gimnazijalaca“, dr. sc. Stjepan Blažetin izložio je referat „'Vječne vode' Stanislava Prepreka“, Katarina Čeliković „Jezikoslovne i književne teme u kalendaru Subotička Danica“, a Tomislav Žigmanov „Ideologije i identiteti u književnim prilozima Klasja naših ravni prvoga tečaja (1935.-1944.)“.

Kongres suorganiziraju Hrvatski slavistički odbor Hrvatskoga filološkoga društva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva kulture. Ističemo kako je član Organizacijskog odbora VI. hrvatskog slavističkog kongresa bio i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Hrvatski slavisticki kongres2014-3-mNa svečanom zatvaranju VI. hrvatskog slavističkog kongresa u Vinkovcima, u subotu 13. rujna, župan Božo Galić je istaknuo svoje zadovoljstvo što je kongres održan u ovoj županiji te je bio jedan veliki događaj kako za županiju tako i za Republiku Hrvatsku.

„Prezentirani su brojni radovi i održane kvalitetne rasprave, prikazivali su se rezultati istraživanja i rada u književnom i kulturološkom segmentu, a i popunjenost je bila na visokoj razini s velikim brojem mladih znanstvenika, što nas je ugodno iznenadilo“, zadovoljno je istaknuo prof.dr.sc. Stipe Botica, predsjednik OO VI. hrvatskog slavističkog kongresa.

Hrvatski slavisticki kongres2014-5-mNa prijedlog prof. Botice, sudionici Šestog slavističkog kongresa jednoglasno su podržali Priopćenje o bunjevačkim govorima u Srbiji kao sastavnom dijelu novoštokavskog ikavskog dijalekta, u svjetlu najnovijih asimilacijskih nastojanja kojima su izloženi Hrvati Bunjevci u Bačkoj. „Nastojanja da se iz subetničke osnove tamošnjih Hrvata i njihovih govora, koji čine sastavni dio hrvatske jezične baštine, osigura status posebnog 'Bunjevačkog jezika i nacije' koji se ima izučavati u državnim školama u Srbiji ocijenjena su nastavkom sustavne asimilacijske politike koja nema uporište ni u znanosti ni u demokratskim standardima Europske unije u odnosu prema nacionalnim manjinama“, stoji u Priopćenju. Kongres je pozvao predsjednika Hrvatske, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske da o ovom kršenju prava hrvatske nacionalne manjine – jednog od temeljnih europskih civilizacijskih načela – nedvosmisleno progovori i zaštiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji te traži dosljedno poštovanje manjinskih prava, potpisanih i međudržavnim ugovorom.

Na svečanosti zatvaranja bila je nazočna i pročelnica UO za obrazovanje i sport Vukovarsko-srijemske županije doc. dr. sc. Jadranka Mustapić Karlić.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima