Obilježena 100. obljetnica rođenja kolekcionara Vinka Perčića

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 58

izlozba percic eksponatVrijednost kolekcionarske popudbine prim. dr. Vinka Perčića, skupljane više desetljeća, nemjerljiva je i na vrhu je slikarske umjetničke baštine, kako zavičajne tako i svjetske, one pohranjene u Zavičajnoj galeriji „Dr. Vinko Perčić" i one u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Program obilježavanja 100. obljetnice njegova rođenja priredili su Zavičajna galerija „Dr. Vinko Perčić", Grad Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 21. veljače u prostorijama galerije, gdje je otvorena izložba djela iz kolekcije dr. Perčića.

Program je otvorio voditelj galerije Spartak Dulić rekavši kako „najvrjednije umjetnine iz Perčićeve kolekcije, nažalost nisu danas u Subotici, one se nalaze u Gradu Zagrebu, a razlog tomu leži u odsustvu poštivanja i cijenjenja onih koji su sebe utkali u napredak ovdašnje lokalne zajednice". On je također podsjetio na katalog koji je tiskan 1996. godine i koji nije javno predstavljen.

izlozba percic-otvorenjeSjećanja na susrete s dr. Perčićem i njegovo portretiranje dirljivo je ispričao subotički slikar István Szajkó, koji je likovnu akademiju završio u Zagrebu. On je uradio nekoliko portreta dr. Vinka Perčića, koji su nastali u, kako kaže umjetnik, u „veoma inspirativnom prostoru" kuće u kojoj se sada nalazi Galerija.

Podsjetivši na djela objavljena u katalogu iz 1996. godine, kao i na cjelokupnu zbirku, ravnateljica Moderne galerije „Likovni susret" Olga Šram Osim je opisala strast kojom je dr. Perčić prikupljao djela velikih europskih umjetnika, posjećujući dražbe aukcijskih kuća „Sotheby's'"» ili „Christie" u Londonu, ne zanemarujući pri tom ni rad vojvođanskih umjetnika. Osim što je kontaktirao s već renomiranim umjetnicima, dr. Perčić  je imao sluha i za mlade. Ona je istaknula kako je dr. Perčić skupljajući djela mađarskih umjetnika, koja se sada nalaze u Zagrebu, pridonio mađarskoj povijesti umjetnosti koja će se preko ove zbirke moći pratiti.

izlozba percic publikaRavnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov  je naglasio kako je primarius doktor Vinko Perčić ostavio neizbrisiv trag u društvenom i kulturnom životu našega grada i svojim je višedesetljetnim vrijednim djelovanjem dao primjer i drugima kako se istinski svjedoči ljubav i odanost prema zavičajnom ishodištu. „Veličina kulturnog prostora mjeri se, među ostalim, i time koliko ljudi u njemu znaju cijeniti i njegovati sjećanje na one koji su nesebično ugrađivali svoje živote i svoj rad u napredak društva i razvoj zajednice u kojoj su živjeli", podsjetio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov.

izlozba percic-glazbena tocka„Djelo Vinka Perčića, kako onaj dio vezan uz profesionalni poziv, a to je liječništvo i zdravstvena zaštita, tako i onaj kojemu je uz veliku strast posvetio svoje slobodno vrijeme, a to je kolekcionarstvo likovnih umjetnina, nedvojbeno je, zahvaljujući vlastitoj vrijednosti i obujmu, ostavilo trajan i neizbrisiv trag na kulturnoj mapi Subotice."

U programu je sudjelovala i mlada violončelistica Katarina Evetović, a postavka likovnih djela iz zbirke dr. Vinka Perčića može se pogledati do 20. ožujka, radnim danima od 10 do 14 sati, i od 16 i 30 do 19 sati.

Priredila: Katarina Čeliković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima