Održan XVIII. Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 16.11.2018. Pregleda: 51

XVIII Festival bunjevacki pisamaFestival bunjevački pisama, XVIII. po redu, održan je 30. rujna 2018. godine, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Kako smo navikli, na kraju Festivala dodijeljene su brojne nagrade, a glavna nagrada za najbolju kompoziciju po ocjeni stručnog žirija pripala je Mladenu Crnkoviću, koji je autor glazbe za pjesmu Sunce jarko, čiji tekst potpisuje Stipan Bašić Škaraba. Aranžman je napisao Vojislav Temunović, a pjesmu je izveo Martin Vojnić Mijatov. Mladen Crnković, koji se na ovome festivalu pojavljivao i prijašnjih godina i to kao autor teksta, glazbe, te kao izvođač, posljednjih 40 godina bavi se glazbom. Iako iznenađen odlukom žirija, kako je rekao, drago mu je da je dobio ovo priznanje.

„Pjesma se piše onda kad imaš inspiraciju, nije to uvijek i ne ide lako, ali svi autori ovoga festivala trude se kroz pjesmu ljudima približiti naše običaje, život i uspomene“, kaže Crnković.
U tome je uspio i Nikola Jaramazović, koji je dobio nagradu za najbolji do sada neobjavljivani tekst Jedna ljubav. Za najboljeg interpretatora proglašen je Somborac Emil Antunić, a nagrada publike pripala je Petru Kuntiću za pjesmu Bećarsko srce, koju je izveo ansambl San. Po odluci stručnog žirija najbolji aranžman napisao je Vojislav Temunović, a poticajnu nagradu, prvi puta ove godine žiri je dodijelio ansamblu San za već spomenutu pjesmu Bećarsko srce. Druga nagrada stručnog žirija pripala je ansamblu Ruže za pjesmu Ej, tamburo dok je treća nagrada stručnog žirija pripala Josipu Franciškoviću za pjesmu Dan za danom, koju je izveo ansambl Biseri.
Od ukupno 16 izvođača, ove godine njih četvero je nastupilo prvi puta na ovome festivalu, a sudjelovalo je i sedam manjih sastava, među kojima su i gosti, tamburaški sastav Allegro iz Vukovara, koji su dobili nagradu za najboljeg debitanta.

Sve pjesme na CD-u

Za ovogodišnji Festival napisano je 17 novih skladbi, od kojih je 16 premijerno i izvedeno, dok jedna, zbog bolesti izvođača nije izvedena. Za svih ovih 18 godina, kako je rekao predsjednik Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, dr. Marko Sentre napisano je 274 pjesme koje govore o običajima, tradiciji, životu i ljubavi Hrvata Bunjevaca na ovim prostorima. Sve dosadašnje skladbe snimljene su na nosač zvuka te tako trajno zabilježene. Sente je ovim povodom rekao kako je zadovoljan i odzivom izvođača, kao i publike, koja je i ovoga puta ispunila dvoranu. Također, naglasio je kako je iza ovoga sad već punoljetnog festivala, veliki broj pjesama, te se ne mogu pamtiti sve, ali svatko u srcu nosi ono što mu je bilo lijepo i drago, te su te pjesme i zaživjele među ljudima. „Mislim da je Festival bunjevački pisama ispunio svoju misiju. Ono što smo prije 18 godina, gledajući u budućnost zamislili, smo i ostvarili. Postigli smo čak i više od onoga što smo na početku mislili i planirali, te je ovo preraslo u najveću tamburašku manifestaciju na ovim prostorima. To nam daje snagu za dalji rad“, kaže prim. dr. Sente.
Kao i prijašnjih godina, soliste je pratio festivalski tamburaški orkestar koji je uvježbala i njime ravnala prof. Mira Temunović.
Osim nagrađenih i spomenutih izvođača, na ovogodišnjem Festivalu bunjevački pisama nastupili su i: David Antunić, Kristina Crnković, tamburaški sastav Amajlija, Marko Peić Tukuljac, Milan Horvat, Bernadica Ivanković, ansambl Ravnica, Marko Križanović, ansambl Hajo i Antun Letić Nune.
Već ovoga tjedna započelo je i snimanje novog nosača zvuka na kom će se naći sve pjesme s ovogodišnjeg Festivala. Po riječima Marka Sentea promocija novog CD-a bit će pred kraj godine na godišnjem koncertu Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima