Perprekova jesen 2019. u Novom Sadu

Objavljeno: 07.11.2019. Pregleda: 38

preprekova jesen 2019„Stanislava Prepreka smatraju važnim markerom kulture Novoga Sada, Vojvodine i ovdašnje hrvatske zajednice. Mi njegovo ime s ponosom nosimo, a na čitateljima naših izdanja je da prosude kako to činimo”, kazao je, u ime organizatora, predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac, pozdravljajući sudionike manifestacije Preprekova jesen 2019. u Kulturnom centru Novog Sada.

Središnji dio večeri bio je posvećen predstavljanju zbornika Preprekova jesen 2019. u kojem su tiskane kratke priče pristigle na natječaj ove manifestacije i udruge. Povjerenstvo koje je izabralo priče za ovogodišnji zbornik činili su vlč. Marko Kljajić, voditeljica Književnog kluba udruge Preprek Ana Marija Kaluđerović i književna kritičarka dr. Dragana Todoreskov. Ove se godine na natječaj javilo šesnaest autora, i to s po nekoliko priča. 

Tri nagrade

Ivan Gaćina iz Zadra pobjednik je ovogodišnjega natječaja s pričom Breme svijeta. Drugo je mjesto zauzeo Ivo Mijatović iz Gradišta kod Županje s pričom Skloni se, tata, nije to više za tebe, a treće Stjepan Crnić iz Zagreba, autor priče Smreka.
„Svake se godine izdvaja kvaliteta i polako počinjemo formirati jezgru pisaca iz Hrvatske i Srbije koji se javljaju iz godine u godinu. Oni skupa čine „tvrdu artiljeriju” zbornika Preprekova jesen”, kazala je Dragana Todoreskov. 
„Čovjek uvijek misli da je pročitao sve što se moglo dogoditi. Priče koje iz godne u godinu dobivamo na naš natječaj uvjeravaju nas u suprotno. Nije sve ispričano i nije sve pročitano. Nije sve ispripovijedano na isti način i svaki autorski glas zvuči novije, svježije od onoga kojeg smo pročitali”, dodala je ona.

Književnost i glazba

Tijekom večeri čuli smo i prozu Grigora Viteza koju su interpretirale mlade Preprekove članice Teodora Simandić i Ina Maleš. Program su oplemenile i članice ženskog pjevačkog zbora ove udruge, a manifestacija je završena nastupom operne pjevačice, sopranistice Radoslave Vorgić Žuržovan uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića. 
Ovogodišnjoj su Preprekovoj jeseni, među ostalima, nazočili i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Grada Novog Sada. Njezino su održavanje poduprli Grad Novi Sad, Hrvatsko nacionalno vijeće i Kulturni centar Novog Sada.

Izvor: Hrvatska riječ ( M. Tucakov )

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima