Pet knjiga u užem izboru trijenalne nagrade za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“

Objavljeno: 02.10.2017. Pregleda: 69

nagrada AG Matos uzi izbor smanjenoMeđunarodno povjerenstvo za trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ za razdoblje 2014.-2016., koje čine dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha, predsjednik, književnik Mirko Ćurić iz Đakova i Klara Dulić iz Subotice, na elektronički održanoj sjednici donijelo je odluku da u uži izbor za nagradu „Antun Gustav Matoš” ulaze sljedeće knjige:

 1. Mirko Kopunović, Pruži ruku mila, Samizdat: Hrvatsko akademsko društvo, Subotica 2014.
 2. Milovan Miković, Prah obiteljske srebrnine, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica, 2015.
 3. Blaženka Rudić, Povratak iskonu, Katoličko društvo „Ivan Antunović“ i sestre dominikanke, Subotica, 2016.
 4. Željka Zelić, Slikam te riječima, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica, 2015.
 5. Tomislav Žigmanov, Minijature vlastitosti, : (krajolici života i životopisi zavičaja), Matica hrvatska, Zagreb 2014.

(Povjerenstvo napominje kako redni brojevi ne znače nikakav redosljed, u uži krug ulaze sve knjige ravnopravno.)nagrada Matos logo

U cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, , ustanovio je 2014. godine trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije, koja nosi ime „Antun Gustav Matoš“ (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.), slavnog hrvatskog pjesnika, koji je o sebi pisao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

Za nagradu „Antun Gustav Matoš“ natječu se knjige pjesnika Hrvata iz Vojvodine, bez obzira na mjesto gdje žive, koje su objavljene na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. Uzimaju se u obzir isključivo autorska poetska djela iz recentne književne produkcije, objavljena tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade.

Nagrada „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije za razdoblje 2014.-2016. bit će svečano uručena u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi“ 20. listopada 2017. godine. Osim diplome, nagrada ima i svoj novčani iznos.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
 • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
 • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima