Sjećanje na Ivana Prćića Gospodara

Objavljeno: 15.10.2021. Pregleda: 5

ive prcicU sklopu projekta 52 tjedna etnologije u Tavankutu u mjesnoj Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame priređena je izložba povodom 120. godišnjice rođenja Ivana Prćića Gospodara (1901. – 1988.), tavankutskog učitelja i utemeljitelja HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Izložbu su skupa priredili mjesna osnovna škola i udruga koje obje nose ime Matije Gupca.

Postavka izložbe sadržavala je lutke uređene po uzoru na lik učitelja i đaka sa starih fotografija, školsku skamiju (klupu) i ploču s računaljkom. Izložene su i dvije Prćićeve zbirke pjesama Zrnca biserja i Zrnca biserja i sedefa iverja.
Prigodom otvorenja izložbe o životu i djelu Ivana Prćića Gospodara govorila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić. Osim što je bio osnivač Društva, bio je voditelj dramske sekcije. Najviše je radio s djecom i programe za djecu (dramatiziranje bajki). Značajan je i kao jedan od suosnivača Likovne kolonije u Tavankutu.
Obilježavanju ove godišnjice nazočili su učenici, učitelji, ravnateljica škole kao i knjižničarka podružnice gradske knjižnice i drugi mještani i znatiželjnici.
Uvidom u značaj lika i djela Ivana Prćića Gospodara nadamo se da će obilježavanje obljetnica vezanih uz ovog velikana postati tradicijom, poručuju organizatori. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima