Stolni kalendar za 2015. godinu „Živa baština“

Objavljeno: 22.12.2014. Pregleda: 3

kalendar 2015U zajedničkoj produkciji NIU „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, kalendar za 2015. godinu posvećen je bogatoj i raznovrsnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Vojvodini. Kroz 12 mjeseci je predstavljen najveći dio nematerijalne kulturne baštine i u srijemskih i u šokačkih i u bunjevačkih Hrvata.

Kalendar2015-mPojam nematerijalne kulturne baštine obuhvaća prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore povezane s tim, koje zajednice, skupine, ali i pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine. U tom smislu, nematerijalnu kulturnu baštinu čine razni oblici i pojave duhovnog stvaralaštva koji se prenose predajom ili drugim načinom a osobito jezik, dijalekti, govori i toponimika, te usmena književnost svih vrsta. Tu je potom i folklorno stvaralaštvo s području glazbe, plesa, predaje, igara, obreda, običaja, kao i ostale tradicionalne pučke vrednote, te tradicijska umijeća i obrti.

Ova je baština bogata i među Hrvatima u Vojvodini u svim svojim regionalnim i subetničkim sastavnicama – i u srijemskih i u šokačkih i u bunjevačkih Hrvata – a najznačajnije dionice ove baštine donosimo u ovome kalendaru da bude ne samo podsjetnik na nju nego i kao poticaj da se ona čuva.

Tako će u njemu biti kratko prikazani jezik i dijalekti, govori i toponimika, te usmena književnost svih vrsta. Tu je potom i folklorno stvaralaštvo s područja glazbe, plesa, predaje, igara, obreda, običaja, kao i ostale tradicionalne pučke vrednote, te tradicijska umijeća i obrti.

Šokački narodni običaji

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige Fragmenti – Izbor intervjua 2003. – 2022.
  • XIV. Gupčev bal
  • Petrovaradinski karneval
  • Dičije prelo u Đurđinu
  • Šokačko prelo u Beregu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima