Božićni koncert u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske

Objavljeno: 17.01.2020. Pregleda: 49

bozicni koncertJubilarni, 30. božićni koncert u subotičkoj katedrali održan je 22. prosinca 2019.godine kao uvod u predstojeći blagdan radosti i mira. Božićne popijevke koje su se proteklih 30 godina izvodile našle su se na koncertnom repertoaru pred brojnom publikom koja je katedralu-baziliku sv. Terezije Avilske ispunila do posljednjeg mjesta. Na programu su se našla djela Zajca, Schnabela, Vejkovića i Jaića, a uz ovdašnje bačke, izvedene su i božićne popijevke iz Hrvatske, Mađarske i Francuske. Glazba je i ovoga puta ujedinila nekoliko zborova i orkestar, te su tako nastupili katedralni zborovi Albe Vidaković, sv. Terezija i Zlatni klasovi, kao i zbor Collegium musicum catholicum, te solisti: Marko Križanović, Emina Tikvicki, Tamara Babić i Jakov Vukov, a svi su nastupali uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra koji je pripremila Sonja Berta. Koncert je pripremio i njime ravnao mo. Miroslav Stantić. 

Subotičkoj publici se ovom prigodom predstavio i Subotički tamburaški kvartet koji je izveo kompoziciju Christmas over the world koja predstavlja izbor božićnih pjesama iz cijeloga svijeta, a aranžman za nju potpisuje Sonja Berta, koja je skupa sa Stipanom Jaramazovićem i pripremila kvartet. 
Iako je katedralni zbor Albe Vidaković s radom započeo još 1973. godine, prvi božićni koncert održan je tek kada su za to bili stvoreni uvjeti, prvenstveno politički, a to se desilo 1990. godine. Suradnja sa Subotičkim tamburaškim orkestrom postoji od toga doba, dakle puna tri desetljeća. 
Katedralni zborovi su prije svega tu da bi svojim pjevanjem obogatili liturgijska slavlja, što čine tijekom čitave godine, ali prigodom velikih blagdana zborovi žele ponuditi duhovnu glazbu i široj publici. Zanimljiv je podatak kako se ove godine navršilo 210 godina od prvog koncerta u Subotici, kojega je po riječima Stantića, pripremio Georg (Đuro) Arnold koji se u Suboticu doselio 1800. i bio je prvi profesionalni glazbenik koji je uveo značajne novine u crkvenu i svjetovnu glazbu, te postavio temelje muzičkog života Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima