Hrvatska kulturna društva na smotrama umjetničkog stvaralaštva

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 49

Zonska smotra kazalista Crvenka2013Članovi hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz lemeša i Šida sudjelovali su u prvoj polovici mjeseca travnja 2013. godine na smotrama kazališnog, odnosno, glazbeno-folklornog stvaralaštva održanim u Crvenki i Šidu, gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Lemešani na Zonskoj smotri dječjeg kazališnog stvaralaštva

Trodnevna 53. zonska smotra dječjeg kazališnog stvaralaštva održana je 13. i 14. travnja 2013. godine u Crvenki. Organizatori smotre su Savez amatera Vojvodine i Kulturno prosvjetna zajednica općine Kula, te domaćini u Crvenki, Kuli i Bačkom Petrovcu. Svoje su umijeće pokazali kazalištarci iz Sombora, Kruščića, Bačke Palanke, Bača, Apatina, Sonte, Kule, Bačkog Gračaca, Ruskog Krstura, a dramska sekcija HBKUD-a „Lemeš” je nastupila predstavom Đurđa Gligorića „Tko je smjestio vuku“ u režiji Kristijana Kovača. Svakog je dana dodjeljivana nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Prvog dana je tu nagradu (knjigu i diplomu) dobio Marko Barić za ulogu inspektora Sajle iz predstave koju su prikazali Lemešani. (Tekst: L. Knezi; fotografija: Dario Brkić)

Šiđani na Općinskoj smotri muzičko-folklornog stvaralaštva

U organizaciji Kulturno-obrazovnog centra „Šid” 13. travnja 2013. godine, u OŠ „Srijemski front” u Šidu održana je općinska smotra muzičko-folklornog stvaralaštva. Na smotri se predstavilo oko 400 djece podijeljenih u pet folklornih skupina mlađeg uzrasta i pet folklornih skupina starijeg uzrasta, te folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog društva „Šid” u kategoriji odraslih za sudjelovanje na 33. festivalu folklornih tradicija Vojvodine.

Opcinska smotra Sid2013Predstavili su se i članovi mlađe i starije folklorne skupine HKD-a „Šid”. Mlađa skupina predstavila se s koreografijom „Savila se bela loza” Helene Čanji Uram, a članovi starije grupe s dvjema koreografijama Dubravke Čikarić. Po mišljenju selektora u viši rang natjecanja plasirali su se HKD „Šid” u kategoriji mlađeg uzrasta, SKUD „Sveti Sava” iz Šida, starija skupina, članovi folklorne skupine „Ivan Kotljarevski” Bikić Do i članovi Slovačkog kulturno-prosvjetnog društva iz Erdevika.

Odrasli članovi HKD-a „Šid” plasirali su se u viši rang natjecanja festivala tradicije. Svoje koreografije oni će predstaviti na Zonskoj smotri dječjeg muzičko-folklornog stvaralaštva koje će biti održano 11. svibnja 2013. godine u Srijemskoj Mitrovici, dok će odrasli članovi nastupiti 15. lipnja u Pećincima.

Inače, mlađi članovi HKD-a „Šid” toga su tjedna bili sudionici manifestacije „Folklor u ritmu Srbije” održane u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu, u organizaciji manifestacije „Srbija u ritmu Europe”. Održavanje ove manifestacije, koja je bila humanitarnog karaktera, imalo je za cilj pomoć radu kulturno-umjetničkih društava. (Tekst i fotografija: S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima