Novi roman Dražena Prćića „Dogovoreni brak“ predstavljen na Paliću

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 43

Predstavljanje Prcic palic-aEkskluzivna kongresna dvorana renovirane Velike terase na Paliću, stare preko stoljeća, ugostila je 18. travnja 2013. godine promociju najnovijeg, dvanaestog romana subotičkog pisca Dražena Prćića pod nazivom „Dogovoreni brak“. Riječ je o suvremenom, ljubavnom i zavičajnom romanu, budući da se njegova radnja odvija u Monoštoru i Subotici, te na Paliću. Roman je predstavio prof. Vladan Čutura.

Govoreći o knjizi, profesor hrvatskog jezika i književnosti Vladan Čutura ocijenio je kako je „Dogovoreni brak“ zanimljiv primjer spajanja kulturnog proizvoda knjige i reklame.

„Suvremenu književnost, možda više nego bilo koju drugu sferu kulture, prožimaju tektonske promjene društvenih i ekonomskih okolnosti. Roman ‘Dogovoreni brak’ karakterizira poigravanje s kodovima popularne i potrošačke kulture, te tako u njemu srećemo lokalne vinarije, lokalne televizijske postaje, mjenjačnice, frizerski salon, piceriju, Zoo vrt, ali i Skype te druge svjetski poznate brandove. To nam omogućava da roman čitamo unutar pozicija življene kulture i politika svakodnevice. Jedna od glavnih odlika njegove suvremenosti je prodor reklame u romaneskni diskurs, što je odlika socioekonomskih pomaka druge polovice XX. stoljeća i dakako XXI. stoljeća. Dakle, riječ je o klasičnom romanu, uglavnom obiteljsko-ljubavne tematike, koji ima poseban odnos prema izvanknjiževnim žanrovima, u ovom slučaju žanru reklame“, ocijenio je Vladan Čutura.

Dražen Prćić se pisanjem bavi 21 godinu, a i ovim romanom, kako kaže, nastojao se nametnuti širokom čitateljskom krugu.

Predstavljanje Prcic palic-2„Knjiga se brzo čita i namijenjena je dobrom raspoloženju, kao i sve moje ranije knjige. U ratu sam s književnom kritikom zbog svojeg stila pisanja, ali meni je jako važno da knjiga stigne do čitatelja. O tome najbolje govore moje promocije na kojima je mnogo više publike nego na predstavljanjima drugih knjiga“, kazao je Prćić. On je dodao kako je ovo prvi put da je u njegovoj knjizi glavna junakinja žena. „Želio sam napisati knjigu iz ženskog kuta, a u tomu sam imao veliku pomoć svoje supruge Aleksandre. S druge strane, vjerujem u ljubav te sam zato napisao ljubavni roman“, rekao je Prćić podsjetivši kako je naslovnicu romana uradio subotički slikar Đuro Đorđe Maravić u maniri svojih prepoznatljivih akvarela.

Nakon predstavljanja knjige publika je imala prigodu poslušati nekoliko pjesama tamburaškog ansambla „Hajo“, koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Poznatim subotičkim tamburašima pridružila se i vokalna solistica Antonija Piuković otpjevavši dvije evergrin numere – „Besa me mucho“ i „My Way“ na španjolskom jeziku.

Tekst i fotografije: D. B. P.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima